KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: Alfa mužjak i alfa ženka

dr. dostinic - CopyPiše: Dr Jovica Dostinić

Sve češće se danas čuju stereotipne životne priče: zaljubljivanje – brak – rađanje djece – odljubljivanje – razočaranje. Zašto je to tako?

Ljudski mozak je stotinama hiljada godina funkcionisao na isti način. Što se tiče reproduktivne funkcije, nakon dostizanja polne zrelosti, žena je trebalo da obezbijedi najboljeg oca za sopstveno potomstvo. U uslovima primitivne horde to je svakako najjači muškarac, takozvani alfa-mužjak, koji uspostavlja dominaciju putem sile. Ali, u posljednjih nekoliko hiljada godina došlo je do takvog civilizacijskog napretka da to sada pred ljudski mozak postavlja nove zahtjeve. Potrebno je ovladati velikom količinom znanja da bi se uopšte moglo funkcionisati, a biologija se potiskuje u drugi plan. Alfa-mužjak je onaj koji najviše zna, a takvom će odgovarati i slična alfa-ženka. Škola je civilizacijski izum koji razrješava problem biologija – kultura. Obrazovanje je visoko pozicionirana društvena vrijednost. Mlad čovjek odlazi na fakultet sa usvojenim stavom da mu je diploma na prvom mjestu, a ljubav na drugom. Ljubav se usput često i dogodi, ali ona ili prolazi bez posljedica, ili, ako je ona prava, traje do kraja školovanja i prelazi u brak.

Problem našeg društva je civilizacijsko posrnuće kroz koje smo prolazili posljednje dvije decenije. Došlo je do sloma usvojenog sistema vrijednosti.  Kada pitam osamdesetogodišnjake da li su u vrijeme kada su učili školu imali jasnu predstavu da će im to donijeti bolji život, svi bez izuzetka odgovaraju sa da. Ako danas pitate nekoga školarca, od osnovne škole pa do fakulteta, da li očekuje da će mu škola omogućiti pristojan život, teško ćete dobiti potvrdan odgovor.  Roditelji imaju problem kako da motivišu djecu da uče i tako prevare biologiju, kad je očigledno da su opet zavladali biološki alfa-mužjaci. U džungli vrijedi parola: „Snađi se!“ Kada se ponovo uspostavi srušeni sistem vrijednosti, a tome očigledno alternative nema, neće se više događati opisani kliše: zaljubljivanje – brak – rađanje djece – odljubljivanje – razočaranje.