MAGAZIN SLAJDER

JOGA: Kad ne možemo popraviti okolnosti, možemo sebe

Yoga profil 2

Olivera Nikolić

Svi u životu želimo sreću, ljubav, radost, dječju spontanost i lakoću življenja. Zašto ove pozitivne emocije zauzimaju sve manje prostora u našim životima i zašto gubimo vrijeme na bijes, ljutnju, strah i druge negativne emocije? Odgovori su, iz moje lične perspektive, vrlo jednostavni.

Negativne životne okolnosti, stres i konstantno kretanje uma od prošlosti ka budućnosti neki su od razloga. Gubimo kontakt sa sadašnjošću i propuštamo dragocjene trenutke života žaleći za situacijama iz prošlosti ili gledajući sa strahom u neizvjesnu budućnost. Činjenica je da prošlost promijeniti ne možemo, a da samo svjesni sadašnjosti možemo uticati na budućnost. Propuštamo sadašnji trenutak i šansu da živimo život svojim punim potencijalom. Kako živimo u svijetu nevjerovatne brzine, na sve to se nadovezuje stres koji nam se dešava, jer naši potencijali, kapaciteti, nijesu na nivou onoga što želimo dnevno da postignemo.

Od životnih zadataka i obaveza teško da možemo odustati, pa nam jedino preostaje da podignemo svoje potencijale, kapacitete. Prvi korak ka tome je da shvatimo da su oni neograničeni. Drugi, da razumijemo da razvijanje, buđenje tih potencijala neće doći spolja, nekakvim instant rješenjima, već iznutra, iz nas samih. Kako to da razumijemo, dobijemo to iskustvo i nađemo način da podignemo nivo energije, kapacitete, da budemo sretniji, produktivniji, da bolje upravljamo stresom i time kupimo vrijeme? Načina i puteva je mnogo, a jedna od mnogih je joga – drevna vještina koja nam dolazi sa Istoka. Objasniću kako to joga vodi ka boljem i kvalitetnijem životu i do aktivaranja našeg punog potencijala, koji je u svima nama, bez razlike. Sada sada samo nekoliko crtica o ličnom iskustvu.

Premor = stres

Dugo, jako dugo, osjećala sam hronični premor. Tražila sam način da ga se oslobodim, jer sam shvatila da je premor = stres. Zajedno sa premorom išle su negativne emocije, nervoza, napetost, lošiji odnosi sa okolinom, slabija fokusiranost na dnevne zadatke, a samim tim i lošiji rezultati. Tragala sam za načinom da uspješnije upravljam stresom, jer sam shvatila da ko to zna, taj kupuje vrijeme i na velikom je dobitku. Probala sam razne sportove, od ekstremnih do manje esktremnih, vrlo posvećeno. Joge sam se dugo klonila smatrajući je presporom za moj temperament, previše mirnom za moju glavu i prezahtjevnom za moje tijelo. Tu su bile još neke predrasude, ali o tome drugom prilikom. Sve su to bile predrasude i izgovori. Shvatila sam da ja ne želim pravi cjeloviti rad na sebi.

Željela sam da jačam one segmente života koji su već bili dovoljno jaki i nijesu stvarali problem, a i dalje sam bježala od onoga na čemu je trebalo raditi. Strah i inercija zauzimali su ta polja. Kako mi se desio određeni zdravstveni problem sa kičmom, više se nije imalo kud. Joga je bila najbolji izbor, što je bio i savjet ljekara.

joga

Postala sam svjesna koliko često sam samu sebe ograničavala. Koliko sam sama odgovorna za negativne emocije, a ne neko drugi ili životne okolnosti i koliko su one bile moj nesvjesni izbor. Lakši put. Shvatila sam da sa tijelom mogu više nego sa dvadeset godina, kroz tehnike disanja naučila da usmjeravam emocije. Postala sam fleksibilnija i to mi je dalo pravu snagu da kroz život, bez obzira šta on donosio, a donosi i dobro i loše i tako naizmjenično, prolazim sa manje unutrašnjeg otpora. Joga mi je pomogla da popravim odnos sa okolinom, a u život mi je donijela predivne ljude, realizovane porodično, poslovno i društveno angažovane.

Istovremeno, iz života su otišli oni koji moju promjenu, buđenje nijesu žejeli da dijele sa mnom ili su od onih koji su smatrali da mi za nove izbore u životu treba njihova dozvola! Nove životne navike donijele su i šaljive komentara drugara poput: „Na čemu si ti“, „Da li te Guru pustio da ostaneš do kasno u gradu, da popiješ koju ili da se omrsiš kojim komadom mesa“.

Joga je jedinstvo

Na koji to način joga pristupa čovjeku i životu, te koje to tehnike joga daje za poboljšanje kvaliteta života? Značenje riječi joga je jedinstvo, a to se odnosi na jedinstvo tijela, uma i duha koje se postiže redovnim vježbanjem joge. Sistem vježbanja joge se zato sastoji od joga položaja-asana, tehnika disanja-pranayama i tehnike duboke relaksacije -meditacije. To su načini na koje otklanjamo disharmonije na fizičkom, energetskom, mentalnom nivou, a koje su posljedica generisanog stresa i tenzija. Jednostavno sredstvo koje povezuje i tijelo i dušu i um je dah, jer se disanjem može uticati na misli i na emocije.

Kod većine odraslih osoba disanje nije efektivno onoliko koliko bi moglo biti. Istraživanja pokazuju da većina ljudi diše isprekidano i površno. Ogranizam zbog toga ne dobija potrebnu količinu kiseonika, što dovodi do usporavanja razmjene materija, smanjenja energije i pojave zdravstvenih smetnji. Tako se lošim disanjem uzrokuju ili pogoršavaju hronični zdravstveni problemi, kao što su astma, alergije, umor, depresija, glavobolje, problemi sa srcem, visok krvni pritisak…. U teškim situacijama, kada nas preplave negativne emocije, najčešće zadržavamo dah ili dišemo vrlo plitko.

Sjetite se kako dišete kratko i plitko kada vas obuzme bijes, ljutnja ili teško, sa dubokim, izdahom koji s mukom čupate kada vas preplavi tuga. U takvim trenucima znati duboko udahnuti i svjesno usmjeriti pažnju unutra, pomaže nam da se oslobodimo stresa i omogućava da kanališemo misli i emocije. Medicina je dokazala da poboljšane navike disanja poboljšavaju zdravlje i za to postoje brojne naučne studije. Joga se danas i zvanično u mnogim zemljama koristi kao terapeutsko sredstvo.

Disanje se uči

Tehnikama disanja učimo pravilno i duboko da dišemo i time postižemo višetruke koristi: 1) Svakim izdahom izdišemo toksine iz tijela i svakim udahom unosimo u tijelo svježu energiju čineći proces detoksikacije i energiziranja tijela snažnijim. 2) Tehnike disanja omogućavaju nam visok nivo kiseonika u krvi, što podstiče imunitet, rast mišića i sveukupno bolje fizičko zdravlje. 3) Postoji snažna veza između daha i našeg unutrašnjeg svijeta, misli i osjećanja. Zato specifičnim tehnikama disanja umirujemo um, lakše se oslobađamo negativnih stanja i stvaramo više prostora za pozitivne životne kvalitete, poput radosti, mira i zadovoljstva. Kada postanemo svjesni načina na koji dišemo i našeg raspoloženja, onda naš dah uvijek radi za nas – smiri nas kada smo ljuti, fokusira kada smo uznemireni, a obraduje kada smo tužni.

  Olivera Nikolić (Autorka je učiteljica „Art of living“)

„The Art of living” postoji u 150 zemalja

U Crnoj Gori joga je sve popularnija i u ponudi su razni tipovi te vještine, od onih za početnike do kurseva za naprednije vježbače. Jedna od škola je „The Art of living” (www.artofliving.org. ), koja u Crnoj Gori postoji već pet godina kroz radionice ozdravljujućeg daha. Organizacija ima savjetodavni status pri Ekonomskom i Socijalnom savjetu UN-a i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Njene programe prošlo je više od 300 miliona ljudi. Cilj organizacije je stvaranje globalne zajednice društva bez nasilja i stresa. Programi organizacije sprovode se u više od 100 prestižnih univerzitetskih centara (Oksford, MIT, Stenford, Kolumbija, Berkli…), u oko 200 multinacionalnih kompanija (HP, NASA, Svetska banka…), vladama nekoliko zemalja (Holandija, USA, Argentina, Indija…) Od 1995. godine medicinska istraživanja širom svijeta ukazuju na njihove vanredne pozitivne zdravstvene efekte.