ART PREPORUKA

BOJAN SUĐIĆ: Publika osjeti foliražu kad je nešto neiskreno

Ovogodišni Međunarodni muzički festival ,,A tempo” zatvoren je sinoć koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom upravom jednog od najpoznatijeg dirigenta u regionu, Bojanom Suđićem.

CQ3A3677

FOTO: Duško Miljanić

U djelima ruskih kompozitora Aleksandra Skrjabina – Koncert za klavir i orkestar op. 20 u fis- molu i Nikolaja Rimskog-Korsakova – Šeherezada, simfonijska svita, publika je uživala dva sata. Nakon toga Bojan je razgovarao sa novinarima i ispričao da je Šeherezada jedno od najzahtijevnijih djela za izvođenje. Ruski kompozitor Skrjabin je, kako kaže, posebno delikatan za svaki orkestar, kao i za dirigenta, jer je pun promjena tempa.

-Orkestar je bio odličan i divno je reagovao na te promjene. Ta radost mora da izađe otvoreno, jer je onda ona jedina iskrena. Publika osjeti foliražu, osjeti da je nešto neiskreno, a ovdje je energija odmah uspostavila komunikaciju –kazao je Bojan.

Uz osmijeh je dodao da mu je srce puno što se festival zatvorio na ovaj način. Koncert je bio protkan energičnošću, a Bojan je objasnio da je to tako zato što muzika proizvodi emocije. Kaže da je to jedan vid muško-ženskih odnosa koji se dešava na sceni. Potom se emocije prebacuju na publiku.

-Kada se emocije prenesu na pravi način, onda i muzičari mogu da dođu do izražaja – rekao je poznati dirigent.

Ove emocije je Bojan počeo fantastično da prenosi publici prilično rano. Prvi cjelovečernji koncert dirigovao je kada je imao samo 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. On je na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika u Zagrebu (1989), osvojio prvu nagradu koja od osnivanja tog takmičenja, od 1948.godine, u disciplini dirigovanja nikada nikome nije dodijeljena!

U našoj državi se Bojan osjeća kao kod kuće. Posebno je istakao odličnu saradnju koju ima sa muzičarima. To ga raduje. Smatra da je upravo ta hemija koja postoji između njih, zasluga kontinuiranog rada i discipline.

-Muzičari su puna srca krenuli u taj naš zajednički put, a meni je često važniji put nego cilj, jer je taj put često pokazatelj koliko se, zapravo, mijenjamo, koliko jedni na druge utičemo- rekao je Suđić.

On objašnjava da je muzika prilika da se iznutra čovjek preokrene. Ona, kako kaže, mora da komunicira sa čovjekom, koji prije svega radi na sebi. Zato se Bojan nada da se nakon koncerta publika, bar u djeliću, uvijek drugačija vraća kući.

Na festivalu je nastupio i poznati pijanista Ratimir Martinović. K.J.

kud duga