DOM DOM_IZDVOJENO

ISHRANA: Gdje griješimo kad doručkujemo

grčki jogurtKakav god stav imali o doručku, on je najvažniji obrok i može da poboljša  zdravlje. Istraživanja su pokazala da izbjegavanje doručka može da dovede i do gojaznosti. Problem nastaje kada se doručak biraju ,,kalorijske bombe”, odnosno namirnice pune šećera i masti. Najčešće greške koje ljudi prave za doručak su:

1122_healthy-snacks-boiled-egg_485x3401. Premalo proteina

Kafa s mnogo mlijeka i šećera i čokoladni mafin čest su izbor ako prvi obrok jedemo van kuće, s ,,nogu”. Riječ je o primamljivoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak utemeljen na proteinima uravnotežava količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Dan bi trebalo da  započne sa dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji se doda malo sjemenki.

2. Previše soka

Voćni sok odličan je izvor vitamina i minerala, ali nije zamjena za svježe voće. Jedna prosječna narandža ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od tog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom treba znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana kojih ima u izobilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek povremeno.

3. Pogrešne masti 

Poznato je da tijelu trebaju masti da bi moglo normalno da  funkcioniše. To ne znači da treba pretjerivati s njima, a posebno ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama, poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Tob-Di predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.

4. Vještački zaslađivači

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naše tijelo. Studija iz časopisa Nature pokazala je da vještački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebom za fruktozom kako bi se osjećali zadovoljnim. Nutricionista Bruk Alperti sugeriše ispijanje kave bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će podstaknuti  metabolizam.

doručak5. Predugo čekamo na doručak 

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad nas želudac podsjeti, veće su šanse da ćemo ,,pretjerati” s hranom i završiti s nekom kaloričnom ,,bombicom” u ruci – na pr. burekom. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali da pojedemo prvi obrok u danu, treba pripaziti da nam tijelo ne pregladni.