DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Od 3200 beba godišnje 220 se rodi prijevremeno

Dr SnezanaCrnogorac_Portret

Dr Snežana Crnogorac

U Kliničkom centru Crne Gore već deceniju se godišnje rađa oko 3.200 beba, od čega  je zabilježeno oko 220 prijevremenih porođaja. Naša sagovornica dr Snežana Crnogorac, ginekolog u Kliničkom centru Crne Gore, objašnjava da prijevremeni porođaji mogu biti spontani, a mogu biti i rezultat medicinskog djelovanja kada se zbog ugroženosti majke ili ploda porođaj završava ranije. Ginekološko-akušerska Klinika KCCG je, kako kaže dr Crnogorac, jedina tercijerna ustanova u državi, pa se sve trudnice koje imaju prijeteći prijevremeni porođaj, ako mogu da stignu, šalju u tu ustanovu kako bi beba imala odgovarajući tretman. Taj princip je poznat kao transport majke sa plodom u materici.

 Dr Crnogorac navodi kako je trajanje uredne trudnoće  40 nedelja, a svaki porođaj prije 37 nedelje se smatra prijevremenim.

Ako govorimo o spontanim prijevremenim porođajima, doktorica kaže da nastaju usljed infekcije genitalnog trakta sa infekcijom plodovih ovojaka i njihovim prsnućem.  Do prijeveremnog porođaja može da dođe i zbog krvarenja u trećem trimestru,  kao i višeplodne trudnoće i anomalije materice.

babies– Najvažnija medicinska stanja koja ugrožavaju majku i plod, pa se porođaj iz medicinskih razloga završava ranije su svakako hipertenzija majke, dijabetes sa komplikacijama,  prijevremeno odlubljivanje posteljice, višeplodne trudnoće kao i zastoj u rastu ploda ili smrt ploda u materici – objašnjava naša sagovornica.

Kada se beba rodi prije vremena, u zavisnosti od starosti trudnoće, mogu se javiti neki poremećaji. Doktorica kaže da je najčešće riječ o metaboličkim poremećajima, respiratornim ili razvoju infekcija. Sudeći prema riječima naše sagovornice, godine majke mogu uticati na raniji porođaj, naročito ako je trudnica jako mlada osoba. S druge strane, nezavisno od toga da li trudnice imaju prvi porođaj ili ne, moguće je da se desi kod svih.

 – Zna se da trudnice koje su jednom imale prijevremeni porođaj imaju veći rizik od ostalih da se sljedeća trudnoća završi ranije – kaže dr Crnogorac.