MODA SLAJDER

CRNOGORSKA NEDJELJA MODE: Tri kreatora i brend na otvaranju

revija

Kolekcijom ,,Ode to Geiko” modna kreatorka Marta Miljanić otvorila je sinoć Crnogorsku nedjelju mode i dizajna ,,Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro” u podrumu vina ,,Šipčanik”u Podgorici. Za organizaciju događaja zaslužna je  Nacionalna modna komora Crne Gore.

Kolekcija Marte Miljanić, inspirisana je filmom ,, Memoari jedne gejše”.

– Čitajući o istoriji i porijeklu želja mi je bila da se stvori kolekcija koja bi prikazala moju viziju, emocije i impresije o tradicinalnim ženskim zabavljačicama i da stvorim futurističku verziju toga – izgled  moderne  gejše. Inspiraciju sam, takođe, našla u fotografijama Nik Najta, te Jirgen Telera sa Bjork za Index Magazin i u Madoninom spotu ,,Nothing Really Matters’’ koji je  inspirisan knjigom – kazala je Marta Miljanić za MNE magazin.

Osnova kolekcije su kimono i pojas ,,obi’’ koji se nosi uz tradicionalne japanske haljine.

– Sve je transformisano u nosivu varijantu. Fokus je na crnoj i crvenoj boji. Kolekcija je urađena od šantung svile i kože – objasnila je Miljanić.

This slideshow requires JavaScript.

Kreatorka Jelena Roganović- Đurić predstavila je modele za savremenu damu i kazala da kolekcija ističe prije svega ženstvenost.

– U našem stalnom radu i kreativnom stremljenju ka inovacijama promjena je sve više imperativ savremenog života. Tako je i nova kolekcija drugačija od prethodnih, ali sa onim posebnim pečatom koji se prepoznaje. Osluškivanje trendova postaje nešto što vas ne opterećuje već samo inspiriše – rekla je  Jelena Roganović-Đurić.

Ona se ovoga puta odlučila za nosive modele, iako je njen umjetnički izraz prepoznatljiv po ekstravagantnoj  formi.

– O bojama koje prate kolekciju mogu reći da su dio ovogodišnjeg trenda – crna, bijela, tamnozelena i boja senfa – kazala je modna kreatorka.

This slideshow requires JavaScript.

Prvo veče MNE fashion weeka, zatvorila je srpska modna kreatorka Jovana Petković. Ona se crnogorskoj publici predstavila sa kolekcijom ,,Loved by you”.

– Kolekcijom dominiraju pastelne boje, a modeli su namijenjeni prije svega ženi koja je voljena i uživa u isticanju sopstvene ženstvenosti i nježnosti. Mislim da će sve pripadnice ljepšeg pola moći da pronađu za sebe neku haljinu za specijalne prilike. Što se tiče materijala, kolekcijom dominira čipka- kazala je o kolekciji Jovana Petković.

This slideshow requires JavaScript.

U okviru ove manifestacije muške i ženske modele za proljeće ljeto 2015. predstavio je brend ,,OVS”. Za frizuru  bio je zadužen tim Zorana Vukčevića, dok je kompletan mejk ap radila Ljubica Bulatović.

Srdja-Lubarda

Srđan Lubarda

Izvršni direktor Nacionalne modne komore Srđan Lubarda, kazao je nakon revija da ,,Crnogorska nedjelja mode” potencira povezivanje domaće modne scene sa tržištima u regionu, a sa krajnjim ciljem povezivanja sa vodećim centrima mode u Evropi i svijetu.

 

– Manifestacijom želimo da pružimo mogućnost da se crnogorski modni kreatori i moda afirmišu, prije svega lokalno, a potom regionalno i šire – saopštio je Lubarda.

 

U subotu 25. aprila u Delta sitiju biće priređena grupna izložba najuspješnijih crnogorskih modnih i reklamnih fotografa, među kojima su Risto Božović, Aleksandar Jaredić, Jelica Bujić, Đorđe Živaljević, Danilo Novović, Darko Jovanović i Nikola Pejović.

Pored fotografa, to veče svoje radove predstaviće modni dizajneri: Tamara Luma – ručno rađenu obuću i kožnu galanteriju (tašne, kaiševe, nakit od kože), Katarina Zlaić – nakit i Jelena Đukanović – kostime.

This slideshow requires JavaScript.