DRUŠTVO

,,GOLIŠAVI” FEJSBUK: Maloljetnice laka meta nastranih i kriminalaca

o-teen-texting-facebookTrend objavljivanja provokativnih fotografija na društvenim mrežama počeo je da se širi poput epidemije. Nedavno se u Srbiji podigla velika prašina u javnosti kada su pojedine djevojčice na društvenim mrežama objavile nepristojne fotografije. Zbog toga je reagovala i policija koja je sprovela istragu. Ovaj slučaj je na noge podigao i mnoge roditelje kojima je ukazano na to da moraju da kontrolišu ponašanje svoje djece kako bi izbjegli negativne posljedice.

Slični ovakvi zabrinjavajući primjeri su zabilježeni i u nekim ostalim zemljama regiona. U Hrvatskoj je policija rasvijetlila lanac prostitucije koji je dijelom bio organizovan i putem Fejsbuka. Uhapšeni makroi su maloljetnicama nudili poslove hostesa ili fotomodela, da bi ih kasnije, uz prijetnje i ucjene, prisiljavali na prostituciju.

Da li je crnogorska policija pokrenula sličnu istragu zbog nekih objavljenih fotografija, nije izvjesno. Upravi policije smo poslali pitanja prije 23 dana, ali nijesmo dobili odgovor. Ni podgoričko Osnovno državno tužilaštvo nije odgovorilo na poslata pitanja.

Da tinejdžeri kod nas provokativnim fotografijama teže prvenstveno da privuku pažnju na sebe, ne sluteći da mogu da budu zloupotrijebljene, smatra sociolog Srđan Vukadinović. On objašnjava da takvim ponašnjem djeca srljaju u nešto je potpuna tabloidizacija društva. Naš sagovornik smatra da se tako njihov život pretvara u ,,velikog brata“.
– Provokativne fotogarafije izazivaju pozornost i intigrantno djeluju na mnoge da klikaju više na njih. Na taj način dobijaju svoje fanove – kaže Vukadinović.

Da je to tako potvrđuju i sporne fotografije djevojčica iz Srbije koje čak imaju i više od 5.000 pratilaca na Fejsbuku. Sociolog objašnjava da je to loša pojava u našem društvu, jer djevojčice postaju laka meta nastranih ljudi kojima je, kako kaže, mjesto u zatvorenim institucijama, a ne u društvu.

– Tek kada dođe do nekog konkretnog slučaja onda reagujemo, ali je tada kasno. Zato treba ukazivati na ovu lošu pojavu. O ovome treba sve više javno govoriti – kaže Vukadinović.

On navodi kako roditelji malo mogu da kontrolišu djecu kada je internet u pitanju. Ipak roditelji nijesu nevini u ovoj priči. Sociolog smatra da roditelji danas nemaju vremena za svoju djecu.

– Odnos prema djeci se ne treba mjeriti količinom materijalnih dobara koje mogu da im priušte, već količinom vremena koje provode sa njima. To je ključna stvar – kaže Vukadinović.

On dodaje da se na taj način stiče povjerenje između roditelja i djece.
Sudeći prema riječima našeg sagovornika, kada bi pojedini roditelji posvećivali više vremena djeci onda bi ona imala saznanja da ne treba da se upuštaju u neki trend koji je daleko od društva koje ima vrijedonosne sisteme.