DOM

KUĆNI LJUBIMCI: Hrana koja ne prija

 

LJUBIMAC 2Čokolada, makadamija orasi i avokado mogu biti opasni za kućne ljubimce. Nutricionisti su sastavili priručnik hrane koju treba izbjegavati pri hranjenju vaših ljubimaca. Ako posumnjate da je vaš ljubimac pojeo nešto što može da škodi, bitno je da znate količinu koju je unio u organizam, a zatim da kontaktirate sa veterinarom.

Čokolada, kafa, kofein

Ovi proizvodi sadrže supstance metilksanitina, koji se nalazi u sjemenu kakaoa, biljke koja se koristi za pravljenje kafe i čiji ekstrakti su u nekim sokovima. Kada ih ljubimci pojedu, metilksanitini mogu da uzrokuju povraćanje, zadihanost, izuzetnu žeđ i mokrenje, hiperaktivnost, ubrzan rad srca, drhtavicu, pa čak i smrt.

Avokado

Lišće, plod, sjeme i kora avokada sadrže persin, koji može da prouzrokuje povraćanje i  dijareju kod pasa. Ptice i glodari su posebno osjetljivi na trovanje avokadom i mogu da osjete otežano disanje i akumulaciju tečnosti oko srca.

Makadamija orasi

Makadamija orasi se najčešće koriste u kolačima i slatkišima. Oni kod pasa mogu da prouzrokuju slabost, depresiju, povraćanje, drhtavicu i ubrzan rad srca. Simptomi se javljaju 12 sati od jela i traju obično od 12 do 48 sati.

Grožđe i suvo grožđe

Grožđe i suvo grožđe mogu dovesti do problema sa bubrezima kod kućnih ljubimaca, naročito pasa. Ukoliko imate već bolesnog ljubimca, znaci mogu biti još izraženiji.

Ksilitol

Ksilitol se koristi kao zaslađivač u mnogim proizvodima, uključujući žvake, bombone, peciva i paste za zube. Može da prouzrokuje smanjenje insulina kod većine vrsta, što može da dovede do oštećenja jetre. Povećanje insulina dovodi do hiperglikemije (smanjenje nivoa šećera u krvi). Početni simptomi se javljaju u vidu povraćanja, letargije i gubitka koordinacije. Simptomi mogu da dovedu do malaksalosti i napada.

Mlijeko

Mlijeko i mliječni proizvodi mogu da prouzrokuju  dijareju i druge probleme sistema za varenje.

So
Velike količine soli mogu da dovedu do pretjerane žeđi i učestalog mokrenja. Znaci da su vaši ljubimci unijeli previše soli u organizam su povraćanje,  dijareja, depresija, drhtavica, povišena tjelesna temperatura i grčenje.