MAGAZIN

PUTOPIS: Bocvana, najbogatija afrička zemlja

vodopadiKažu da je Bocvana jedna od posljednjih safari destinacija u Africi, gdje još uvijek može da se doživi priroda na način istraživača iz prošlih vremena. To je čudesna zemlja, jedna od najslabije naseljenih na svijetu, sa manje od troje ljudi po kvadratnom kilometru. Nezavisnost je stekla 1966. godine, od kada dolazi do značajnog razvoja svih grana privrede, uključujući iturizam. Posebno se vodi računa o zaštiti životne sredine, tako da više od 17 odsto zemlje čine zaštićena područja – nacionalni parkovi.bocvana 3

Značaj vode

Smještena u centralnom dijelu južne Afrike, ova zemlja raspolaže najvećom kontinentalnom deltom na svijetu. Ta zemlja ima najkraću granicu, onu prema Zambiji – samo 700 metara. To je i najsuvlja zemlja svijeta koja ima samo jednu stalnu rijeku – Okavango. Vitalni značaj vode za Bocvanu vidi se u tome što im se nacionalna valuta zove pula, što na jeziku setswana znači kiša.

Zemlja dijamanata

Ipak, zahvaljujući tome što je jedan od najvećih proizvođača dijamanata na svijetu, Bocvana je danas najbogatija afrička zemlja. Čak 75 odsto najkvalitetnijih dijamanata svjetske proizvodnje potiče baš odavde. Nacionalni jezik je setswana i govore ga sva plemena sa neznatnim dijalektima, što doprinosi harmoniji među njima. Službeni jezik je, međutim, engleski.  U nekim sredinama govori se i afrikanerski, koji predstavlja kombinaciju engleskog, holandskog i skandinavskih jezika.bocvana 2

 

Makgadikgadi

U današnjem svijetu prenaseljenosti i velikih urbanih konglomerata, gotovo je nemoguće zamisliti mjesto potpuno otvoreno i nenaseljeno pod beskrajem neba.Takvo je mjesto Makgadikgadi. Riječ je o najvećem isušenom slanom jezeru na svijetu, čija srebrnosiva površina pokriva oko 12.000 kvadratnih kilometara potpune ravnice, što je područje veličine Portugala. To je toliko prostranstvo, da čovjek prostim okom vidi zaobljeni horizont. Nekada je na ovom području bilo pravo, ogromno jezero koje su činile dvije rijeke, Chobe i Zambezi. Promjenom njihovog toka, tokom stotina godina, područje koje je stalno kupalo sunce isušilo se i postalo mjesto apsolutnog mira i potpune izolovanosti. U doba kiša ova ravnica ovlaži, a milioni flaminga slijeću da se nahrane jednom jedinom vrstom algi koje uspijevaju na slanom tlu.

Delta okružena pustinjom

U Bocvani se nalazi delta Okavango, koja pokriva 15.000 kvadratnih kilometara. Okružen pustinjom Kalahari, ovaj prirodni smaragd jeste ogromna oaza koju natapa moćna rijeka Okavango.  Za razliku od drugih velikih rijeka na svijetu, ona nikada ne stiže do mora, nego umire u pustinjskom pijesku sjeverne Bocvane. Vazduh je toliko kristalan, da se svaka jutarnja kap rose na  vodenoj travki preliva pod zracima sunca. Apsolutni mir i sklad remete samo čudesni glasovi ptica, dahtanje nilskih konja, udari vode pod nogama slonova koji kroz deltu prave svoju stazu. Jedino prevozno sredstvo u delti su uski čamci koji se zovu mokoro. Originalno se prave od posebne vrste drveta, takozvanog drveta sausage, što je dugotrajan proces za koji je potrebno nekoliko nedjelja.

Viktorijini vodopodi

Iako geografski spadaju u Zimbabve, Viktorijini vodopadi dio su ovog safarija po Bocvani. Vik fals, kako ih skraćeno zovu, predstavljaju jedno od svjetskih čuda prirode koje je otkrio Livingston, čiji je spomenik smješten u parku samih vodopada. Istoimeni gradić ima oko 40.000 stanovnika i nalazi se na samoj granici sa Zambijom, pri čemu je rijeka Zambezi, koja  čini vodopade, prirodna granica. Park  je prepun majmuna – babuna. Karakteristično je da na ovim vodopadima, pored sunčeve duge, određenih dana u mjesecu postoji i mjesečeva duga.