DRUŠTVO PREPORUKA

VUJOŠEVIĆ IZ UIP: Tokom praznika ispisali 100 prekršajnih naloga vrijednih 70.000 eura

 

Vujošević; foto: RTCG

Inspekcije su tokom praznika obavile 350 kontrola, ispisali su 100 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada eura.

To su učinci četiri inspekcije koje je za Radio Crne Gore saopštila direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Ona napominje i da je za četiri mjeseca bilo više nadzora nego lani i da je skoro dva miliona izdato naloga za naplatu kazne zbog nepravilnosti uočenih na terenu. Smatra da je model prema kojem sada funkcionišu inspekcije bolji od predloženog Zakonom o inspekcijskom nadzoru koji predviđa ukidanje te institucije. To, poručuje, Vujošević, pokazuje i iskustvo država regiona koje rade po sličnim ili istim pravilima.

Kada se podvuče crta od početka godine do kraja aprila bilo je deset odsto više nadzora nego 2023. Utvrđeno je 13 odsto više nepravilnosti, odnosno podnijeto 16 procenata krivičnih prijava više nego lani, istakla je Vujošević.

-Sama naplata prekršajnih naloga je preko milion i 800 hiljada eura. Najčešće nepravilnosti su nepoštovanje neradne nedjelje, zatim neistaknute cijene, neposjedovanje deklaracije o porijeklu robe. Kada je u pitanju Turistička inspekcija to je rad bez potrebnog odobrenja, a u sferi rada to je rad bez ugovora, neposjedovanje dozvole za privremeni rad i boravak stranaca, nepoštovanje godišnjih odmora i slično – navela je direktorka UIP-a.

I za predstojeći praznik 21.i 22.maj Dan nezavisnosti inspektori će biti raspoređeni širom države, najavila je Vujošević.

Izvor: RTCG/CDM