DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Danas je Međunarodni dan zaštite od buke

Foto: IJZCG

Međunarodni dan zaštite od buke obilježava se sa ciljem skretanja pažnje javnosti na sve veći problem buke u životnoj sredini, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

– Pod bukom podrazumijevamo svaki zvuk koji doživljavamo kao preglasan, neugodan ili neočekivan. Buka višestruko ugrožava ljudsko zdravlje i jedan je od najvećih problema iz životne sredine koji negativno utiče na zdravlje – naročito u urbanim sredinama. Buka oštećuje sluh, utiče negativno na nervni sistem, izaziva kardiovaskularne i metaboličke poremećaje i remeti imuni odgovor organizma. Buka utiče i na mentalno zdravlje izazivajući: glavobolju, napetost, nemir, razdražljivost, depresivno raspoloženje i umor – objašnjavaju iz IJZCG-a.

Posebna pažnja se posvećuje štetnom djelovanju buke na proces spavanja. Buka produžava vrijeme neophodno da se zaspi, dovodi do čestih buđenja i čini spavanje površnim. Efekti buke poslije buđenja ispoljavaju se u vidu umora, promjena u raspoloženju, smanjenja radne sposobnosti i brojnih zdravstvenih posljedica. Ovo je naročito važno zbog djece koja više spavaju od odraslih, te su više izložena noćnoj buci, kao i zbog hroničnih bolesnika i starijeg stanovništva koji su osjetljiviji na negativne efekte buke.

Posljednji dostupni podaci iz Programa monitoringa buke u životnoj sredini za 2022. godinu u Crnoj Gori pokazuju da su granične vrijednosti indikatora nivoa buke za dan, veče i noć, prelazile granične vrijednosti nivoa buke u skoro svih 15 opština u kojima su izvršena mjerenja, a naročito u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Ulcinju, Bijelom Polju, Beranama, Baru i Tivtu- u oba ciklusa mjerenja (zimskom i ljetnjem), navodi se u saopštenju IJZCG-a.

– Institut za javno zdravlje Crne Gore kao preventivna zdravstvena ustanova, koja prepoznaje uticaj buke na zdravlje stanovništva, opremljena je, akreditovana i ovlašćena za mjerenje buke u životnoj sredini. Ove godine ćemo u cilju edukacije mladih o ovom veoma značajnom problemu u saradnji sa obrazovnim ustanovama održati predavanja za učenike o značaju buke u životnoj sredini i uticaju buke na zdravlje u više osnovnih škola u Podgorici – najavljuju iz IJZCG-a.

 

Leave a Reply