MAGAZIN PREPORUKA

ISTRAŽITE ČAROBNE VODE SKADARSKOG JEZERA: Raj za ljubitelje prirode

 

Srđan Lubarda

 U srcu Crne Gore, na granici s Albanijom, leži Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu i pravo čudo prirode koje svake godine privlači sve više posjetilaca željnih autentičnih prirodnih ljepota i mira.

Pogled na Skadarsko jezero

Ovo impresivno jezero nije samo vodeno prostranstvo; ono je živi organizam bogat raznovrsnom florom i faunom, stanište rijetkih vrsta i svjedok bogate istorije.

Sela u oklini Skadarskog jezera

Skadarsko jezero je prizor koji oduzima dah. Njegove plavetnilo i zelene obale formiraju pejzaže koji se čine kao da su ispali iz slikarskog platna. Skadarsko jezero je poput žive slike koja mijenja boje i oblike sa dolaskom svakog novog godišnjeg doba. U proljeće se jezero preoblači u zelenilo, prekriveno živopisnim tepihom lokvanja i drugih močvarnih biljaka, čije se nježne nijanse stope s kristalno čistom vodom. Ljeta donose zlatne sunčeve zrake koje se odbijaju od površine vode, stvarajući spektakl svjetlosti koji osvaja srca posmatrača. Jesen je ipak posebno čarobna, kada se obale jezera oboje u nijanse zlata i bakra, a zimska tišina jezera omogućava posjetiocima da čuju šapat vjetra koji nosi priče starih civilizacija. Flora jezera je raznovrsna, a čini je mnoštvo vodenih i močvarnih biljaka koje formiraju gusti zeleni tepih, dok su njegove vode bogate životom.

Skadarsko jezero, panorama

Ovo jezero je dom za više od 50 vrsta riba, uključujući endemične vrste poput skadarske zlatovčice, što ga čini izuzetnim mjestom za ribolov i ribarske ture koje pružaju posjetiocima ne samo rekreaciju, već i uvid u tradicionalne načine ribolova. Skadarsko jezero je takođe jedno od najvažnijih ornitoloških područja u Europi. Više od 280 vrsta ptica može se viđeti ovdje, uključujući rijetke i zaštićene vrste kao što su pelikani i crna čaplja. Jezero je posebno poznato po kolonijama kudravih pelikana, koji su postali simbol jezera i njegove neizmjerne prirodne vrijednosti. Posjetioci mogu uživati u organizovanim obilascima na kojima se mogu vidjeti ove graciozne ptice u njihovim prirodnim staništima.

Grmozur, čuvar drevnih tajni

Kroz vjekove, ljudi su na obalama Skadarskog jezera gradili gradove, tvrđave i svetilišta, ostavljajući iza sebe tragove bogate istorije koji danas očaravaju posjetioce. Od ruševina drevnih crkava do ponosnih tvrđava koje i dalje stoje kao čuvari jezera, svaki kamen ovdje pripovijeda priču o prošlosti, kulturi i ljudima koji su ovdje živjeli. Poznati francuski filozof Žan Žak Ruso jednom je rekao: „Priroda nikada ne žuri, a ipak sve postiže.“ Ove riječi savršeno odražavaju duh Skadarskog jezera, mjesto đe se vrijeme i priroda stapaju u savršenom skladu, pružajući posjetiocima priliku da zastanu i duboko udahnu, zaborave na svakodnevnu žurbu i jednostavno budu.

Skadarsko jezero

Na kraju još jednog dana provedenog na Skadarskom jezeru zapisah: ,,Kako mi veslo tiho zaranja u meku vodu, oko mene se razlijeva zvuk koji prati ritam srca, ritam koji je tako duboko usklađen s ovim vječnim krajolikom. Prizori koji mi se otkrivaju nisu samo vizuelni spektakl; oni su istorijska hronika, priča koju priča svaki kamen, svaka kap vode na Skadarskom jezeru. Ovdje su se odigrale epohe, stvarale i razbijale civilizacije, a svaki povjetarac nosi šapat starih bogova i junaka. Kako se čamac lagano leluja približava starim ribarskim katunima, mogu zamisliti kako su živjeli ti čvrsti, ponosni ljudi, neustrašivi i odani svom jezeru. Njihove priče o životu i preživljavanju na ovim vodama isprepliću se s legendama o jezerskim vilama, zlatnim ribama koje ispunjavaju želje i o ljubavima koje su bile jednako burne kao i jezerske oluje. Dok sunce polako zalazi i nebo se boji u nijanse crvene i zlata, odsjaji na vodi stvaraju iluziju da plovim kroz raskošno platno koje je mogao naslikati samo najmaštovitiji umjetnik kakav je bilo Petar Lubarda ili Vojo Tatar. Ovdje, đe se voda spaja sa nebom, đe se zelena šuma stapa sa plavetnilom jezera, osjećam da ne plovim sam. Sa mnom su duhovi predaka, tihi svjedoci vremena koji su svojim životima tkali bogatu tapiseriju ove regije. Istorija Skadarskog jezera nije samo zapisana u knjigama; ona je utkana u samu zemlju, u biljke koje rastu uz njegove obale, u ribe koje neumorno plivaju u njegovim dubinama.

Centar za posjetioce na Skadarskom jezeru

Ovo mjesto je kao živi muzej, galerija pod otvorenim nebom đe svaki pogled nudi novu priču, svaki zalazak sunca dočarava novu sliku. I dok se noć spušta na jezero i zvijezde počinju igrati na tamnoplavom platnu neba, osjećam se kao dio nečega velikog i tajanstvenog. Skadarsko jezero nije samo mjesto, to je iskustvo, osećaj koji se ne može potpuno riječima opisati, već samo srcem osjetiti. To je jezero koje uči, koje inspiriše, koje čuva tajne i koje, iznad svega, neprestano pruža ljubav onima koji su voljni slušati njegove tihe, vječne pjesme. Svaki put kada posjetim ovo čarobno mjesto, shvatim koliko je važno čuvati njegovu ljepotu i njegove priče. Ne samo za nas koji smo ovdje rođeni, već za sve one koji će tek doći, željni otkriti svoje sopstvene veze sa ovim čudesnim krajem. Skadarsko jezero je više od jezera; to je ogledalo duše, most između prošlosti i sadašnjosti i vječni podsjetnik na sve što možemo naučiti kada se usudimo zaroniti duboko u njegove plavetnilo-zelene dubine.

 

Autor: Srđan Lubarda, načelnik Službe za promociju, marketing i turizam u JPNPCG

Foto: NPCG

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply