DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Snijeg prekrio Pljevlja i okolna sela

Selo Vrulja, foto: Ilija Čabarkapa/PV portal

Samo nekoliko dana nakon što su se stanovnici sjevera Crne Gore radovali proljećnim temperaturama i uveliko se počeli baviti radovima u svojim baštama, priroda je pokazala svoju nepredvidivu stranu, piše PV portal.

Mjesec mart donio je toplije dane nego inače, s dnevnim temperaturama koje su se penjale iznad 20°C, a april je nastavio u istom tonu. To je omogućilo ranije cvjetanje i buđenje prirode, stvarajući idilične pejzaže prošarane beharom.

Međutim, 17. aprila 2024. godine, stanovnici Pljevalja i okolnih sela dočekao je pravi zimski dan sa temperaturom oko nula stepeni i sa snijegom koji je prekrio tek procvjetale livade.

Ovaj neočekivani povratak zime ostavlja stanovnike u neizvjesnosti oko sudbine ovogodišnjeg roda voća. Strah od štete je opravdan, jer je voće već formiralo pupoljke koji su osjetljivi na niske temperature. Naredni dani bi trebali donijeti slične vremenske uslove, s temperaturama koje će se vrtjeti oko tačke smrzavanja.

Ove drastične promjene su podsjetnik na to koliko klimatske promjene mogu biti nepredvidive i kako one direktno utiču na živote lokalnih zajednica. Dok se stanovništvo priprema za moguće teškoće koje donosi ovaj neočekivani snijeg, ostaje nada da će priroda biti blaga i da će voćnjaci preživjeti ovu kasno-proljećnu hladnoću.

Izvor: PV portal

Leave a Reply