DRUŠTVO PREPORUKA

FOTOGRAFIJE ZEMLJOTRESA IZ 1979: Svaka generacija ima veliku šansu da doživi jedan razoran potres

Stari grad Budva

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da od danas počinju edukativne radionice na temu ,,Sve što nismo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”, koje će da traju mjesec dana.

-Dugoročna statistička analiza ukazuje da praktično svaka generacija, nažalost, ima veliku šansu da doživi bar jedan razoran zemljotres u svom vijeku – naveli su oni.

Edukacije će raditi zajedno sa Direktoratom za zaštitu i spašavanje, MUP-a Crne Gore. Mjesec edukacije osmišljen je da se odvija kroz više aktivnosti sa ciljem da se mlađa populacija i zainteresovani građani bliže upoznaju na temu zemljotresa i načinima postupanju kada se oni dese. Aktivnosti će obuhvatiti, održavanje radionica, podjelu edukativnog materijala i emitovanje video sadržaja sa najvažnijim pojmovima iz seizmologije. Radionice i podjela edukativnog materijala koje su pripremili zaposleni Sektora za seizmologiju i Direktorata za zaštitu i spašavanje, uz podršku Lokalnih samouprva održaće se u Ulcinju, Tivtu, Podgorici i Beranama.

Edukativni materijal, flajer i video sadržaji, koji će se koristiti tokom predviđenih aktivnosti, biće dostupani na web prezentaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u dijelu koji je namijenjen za seizmologiju http://www.meteo.co.me/, kako bi bio dostupan svim zainteresovanim građanima.

Postojeći sajt Sektora za seizmologiju http://www.seismo.co.me, simbolično će, kakao u ponedeljak 15.aprila na dan obilježavanja godišnjice zemljotresa biće ugašen. Time web prezentacija Sektora za seizmologiju u potpunosti prelazi na glavni sajt ZHMS-a.

Podsjećaju da se katastrofalni zemljotres dogodio na današnji dan, 15.aprila 1979.godine.

Hotel Slavija

Zemljotres koji je pogodio Crnu Goru 15.aprila 1979. godine u 07h i 19m, bio je najveća trusna katastorofa u XX vijeku.  Izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od IX stepeni Merkalijeve skale na cijelom crnogorskom primorju i Sjevernoj Albaniji, na dužini od preko 100 km. Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale. Život je zemljotresu  izgubila 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Više od 1.000 ljudi je povrijeđeno, a oko 80.000 je ostalo bez doma.

Stari grad Kotor

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata. Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu.

Manastir Gradište, Petrovac

Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4.0, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 – 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Izvor fotografija: Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju