ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

DR HUANG SHILE O AKUPUNKTURI: Metoda kojom se uklanja bol i uspostavlja duhovni sklad

 

Akupunktura je ekološka, bezbjedna i pouzdana metoda liječenja bez značajnih neželjenih efekata, koja uspješno i brzo uklanja i ublažava bolove kod velikog broja različitih tegoba-kaže dr Huang Shile iz Specijalističke ambulante ,,Kina Medika“ u Podgorici. On za MNE magazin podsjeća da je akupunktura prirodan način liječenja i govori o specifičnostima i efektima ove metode u liječenju.

Koliko je u tretmanima liječenja koje sprovodite u ,,Kina Mediki” zastupljena akupunktura?

-U našoj ambulanti akupunktura  je jedna od najzastupljenijih metoda u liječenju, koja ima široku primjenu i djelovanje.

U kojim slučajevima je indikovana, kako se sprovodi i koji efekti se očekuju.

-Jednom rečenicom objasniti osnovni princip na kojem se temelji akupunktura, bio bi pravi izazov. Prostim riječima, na kineskom jeziku riječ akupunktura sastoji se iz dva karaktera – zhen i jiu. Zhen predstavlja iglu, to jest čitav set različitih iglica putem kojih se stimulišu akupunkturne tačke na našem tijelu, dok se karakter jiu odnosi na moksibustiju, metodu paljenja štapića od ljekovitog bilja, koji dodatno blagotvorno djeluju na mjesta koja se tretiraju iglicama. Moderna istraživanja smatraju da se akupunkturom može pospješiti i ubrzati prirodni odbrambeni mehanizam organizma. U kliničkom radu, akupunktura takođe ima izuzetno široku primjenu kod velikog broja

Dr Huang Shile

slučajeva. Tok tretmana obično se sastoji iz četiri faze. Naime, prvo se pregledom ustanovi da li određenom pacijentu odgovara metoda akupunkture i da li će dati rezultate pri liječenju, zatim opuštamo pacijenta i smještamo ga u najudobniji položaj u zavisnosti na kom dijelu tijela će se obavljati stimulacija, nakon toga definišu se akupunkturne tačke, dezinfikuju se i tretiraju iglicama. Iglica u određenoj tački djeluje nekih 30 minuta, zavisno od procjene ljekara, nakon čega se izvlači, razgovara se pacijentom o efektu tretmana i time se tretman završava. Pacijenti mogu očekivati opuštenije i prirodnije stanje tijela, ublažavanje ili potpuno otklanjanje bola i postizanje duhovnog sklada.

Da li je preporučljivo kombinovanje akupunkture sa drugim metodama?

-To sve zavisi od stanja pacijenta i metode koja bi za njegov konkretan slučaj najbolje djelovala. Nekad se upravo kombinacijom akupunkture i neke druge metode postiže najbolji efekat.

Može li se kod pacijenata svih starosnih dobi primjenjivati ova metoda?

-Da, akupunktura se koristi u liječenju pacijenata svih uzrasta.

Ima li slučajeva (npr. trudnoća, dijagnoza neke sistemske bolesti, karcinom…i sl) kada je akupunktura kontraindikovana?

-Kontraindikacije i neželjena dejstva kod akupunkture su minimalna i u praksi se dešavaju u nevjerovatno malim procentima. To je jedna izuzetno bezbjedna metoda liječenja.
Ovu metodu nazivaju i ,,medicina bez štetnih efekata“. Vaš  komentar?

-Upravo tako, akupunktura je ekološka, bezbjedna i pouzdana metoda liječenja bez značajnih neželjenih efekata, koja uspješno i brzo uklanja i ublažava bolove kod velikog broja različitih tegoba. To je čini odličnim izborom za većinu pacijenata. Preporučujemo da isprobate akupunkturu i uvjerite se u moć kineske medicine sa istorijom dugom 3000 godina.

V.T.

Foto: B. Šekularac