MAGAZIN PREPORUKA

KONFERENCIJA ,, PRO-FEMINA 2015” ODRŽANA DANAS U PODGORICI:,,Žensko pitanje u fokusu”

Pro-Femina_14

Vesna Čađenović

U organizaciji crnogorskog magazina Ljepota&Zdravlje danas je u hotelu Ramada u Podgorici održana prva, regionalna ,,Platinum Beauty Pro-Femina 2015” konferencija. Tema konferencije bila je ,,Žensko pitanje u fokusu“,

Goste je pozdravila Lidija Ćulibrk, glavna urednica magazina Lepota&Zdravlje, a konferenciju otvorila  Vesna Čađenović, glavna urednica magazina Ljepota&Zdravlje za Crnu Goru.

-Magazin Lepota&Zdravlje je različit od drugih časopisa jer se izdaje na prostoru cijele ex Jugoslavije. Najljepše u mom poslu je kada se sastanem sa šest urednica izdanja našeg časopisa. Ponosna sam na tu žensku energiju koja je kod nas ušestostručena. Jedan od naših produkata je i ova konferencija-kazala je Lidija Ćulibrk.

Urednica crnogorskog izdanja magazina Ljepota&Zdravlje  Vesna Čađenović navela je da je konferencija podijeljena u pet panela.

-Mi se nadamo da ćemo uspjeti da danas damo neke odgovore za koje sam sigurna da trebaju da se nađu u žiži interesovanja javnosti. Znamo da ovom konferencijom nećemo promijeniti svijet, ali ako ovo bude naš doprinos za bolji položaj žena i to ne samo žena nego i muškaraca i djece za sve bitne stvari koje utiču na njihov život, onda ćemo i mi biti zadovoljni- kazala je Čađenović.

Diskusija je počela temom “Prevencijom do zdravlja”. Učesnici dr Salmin Salković, onkolog iz KCCG, Zorica Barac- Otašević, psihijatar iz KCCG, Bojana Bojović- Golijanin, novinarka TV Vijesti, Aleksandar Miličić, izvršni direktor marketing agencije ,,Prava Priča”, Jasmina Gajić, specijalista za korporativne komunikacije za Srbiju i Crnu Goru iz Avona sa moderatorom prof Vasilijem Stijepovićem, urednikom i voditeljom tv emisije Konzilijum na TV Atlas,  govorili su o prevenciji kancera. Bojana Bojović-Golijanin podijelila je sa publikom vlastito iskustvo kada joj je prije tri godine dijagnostikovan tumor, pričala o liječenju i podršci koju je imala.

Dr Salković kazao je da nije lako otkriti bolest u početnom stadijumu.

-Uspjeh je otkriti bolest u ranom stadijumu, jer je procenat izliječenja dosta veliki. Konkretno, za rak glića materice, u početnom stadijumu, procenat izliječenja je 95 odsto. Ako se bolest otkrije u stadijumu kada je uznapredovala, onda je uspjeh liječenja dosta slabiji, svega 15 odsto- rekao je Salković.

Prema njegovim riječima, samopregled je jako značajan. On je najavio da će uskoro KCCG pokrenuti skrining program za rano otkrivanje raka dojke, koji će, kako je objasnio, podrazumjevati da žene koje su najugroženije, poslije 55. godine, budu pregledane na digitalnom mamografu jednom godišnje.

Dr  Barac – Otašević smatra da ljekari moraju pacijentu odmah saopštiti istinu o bolesti, i da to ne odlažu.

-Poenta priče je da poznajemo sebe dobro, da pratimo sebe, da idemo na preglede i da je rano otkrivanje početak i kraj svega. Rani ulazak u liječenje je najvažniji- poručila je doktorka.

Tokom panela je rađeno anonimno istraživanje među učesnicima konferencije, kojima je postavljeno pitanje da li redovno idu na preventivne preglede. Istraživanje je pokazalo da 50 odsto ispitanika učesnika konferencije redovno ide na preglede, 38,2 povremeno, a 11,8 ih ne ide nikada.

Nakon prvog panela konferencija je nastavljena studijom “Neinvazivna hirurgija“. Koliko nam predrasude kroje život, bila je sljedeća tema o kojoj su govorili Mićo Blagojević, vlasnik Etno sela Montenegro Ines Mrdović, kordinatoka MANS, Seka Martinović, modna dizajnerka, Ljiljana Raičević, direktorica Sigurne ženske kuće,  Nikola Vukčević, režiser, a moderatorka je bila Jasmina Đukić, savjetnica u psihoterapiji.

,, Šta nam jedu djeca”, ,,Ostati ili otići”,  i ,,Koliko nam je izgled postao prioritet” samo su neke od tema o kojima se danas, takođe, govorilo.

Gosti iznenađenja bili si modna novinarka Irena Mišivić i rukometni trener Dragan Adžić.

Konferencija ,,Pro-Femina” se već tri godine uspješno održava u Beogradu i okuplja veliki broj uspješnih žena iz svijeta medija, nauke, umjetnosti, biznisa i sporta.

(Više fotografija sa konferencije objavljujemo u fotogaleriji na naslovnoj strani portala)

 

Mn. M.

Foto: B. Šekularac