Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

POTROŠAČKE MUKE: I „gratis“ se ponekad naplaćuje

5+1gratis

Neki trgovci su odlučili da varaju potrošače na način što im „gratis“ proizvode naplaćuju iako to ne bi trebalo da rade. To je zapazila ekipa MNE magazina koja je obišla nekoliko podgoričkih marketa.

Analiziramo pogledom „gratis“ proizvode koji su izloženi na rafovima u jednom marketu. Cijena je vidno istaknuta. Jedan prašak za pecivo košta devet centi, a pored tih pojedinačnih kesica smješteno je promo pakovanje praška sa upadljivim natpisom „5+1 GRATIS“, čija je cijena 49 centi. To znači da se prašak koji se tretira kao gratis, zapravo, naplaćuje četiri centa! Kako je pored nas prošla prodavačica, zamolismo  je da prokomentariše.

-Da, da. Dobijate jedan prašak gratis – kaže prodavačica.

Da li se, ponešena glumom, folira da je sve u redu ili ne zna da je pet puta devet 45, a ne 49, nije toliko važno.  Bitnije za potrošače u ovoj priči je da je ovo samo jedna od uočenih anomalija.

U drugom marketu dočekuje nas sličan primjer prevare. Isti scenario, samo su sada u pitanju četkice za zube. Jedna četkica košta 74 centa, ali tu ponudu potiskuje promo pakovanje od dvije četkice na kojem je jasno istaknuto da bi potrošač drugu trebalo da dobije besplatno. Ali, nije tako. Gratis četkicu naplaćuju pet centi, tako da ovo promo pakovanje košta 79 centi. Slična situacija je i sa nekim čokoladama, keksićima… Ipak, nije svaki „gratis“ proizvod obilježen prevarom. Uočavali smo i one koje su sasvim u redu. Riječ je o supama, nekim šamponima i slično.

Da bi ovakvih ispravnih cijena bilo više, iz Centra za zaštite potrošača apeluju na građane da prijavljuju uočene nepravilnosti. Direktorica Centra Olga Nikčević objašnjava da oni trgovci koji naplaćuju „gratis“ proizvode krše Zakon o potrošačima i da treba da budu kažnjeni.

-Kada uđete čak i u radnju koja je najsređenija i najveća u roku od pola sata možete da zapazite minimum pet nepravilnosti – kaže Nikčević.

Ona navodi kako bi potrošači neregularnosti trebalo da prijave još dok se nalaze u marketu. Nikčević objašnjava da trgovce mogu da kažnjavaju i na način što više neće dolaziti da trguju kod njih.

-Hvala bogu, imamo toliko marketa da možemo da biramo u koji ćemo da idemo – kaže Nikčević.

Potrošači neregularnosti mogu prijaviti dežurnom inspektoru Uprave za inspekcijske poslove na broj 020 230 481, 230 921 ili 230 529.