Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

ČEKANJE NA PREGLED KOD OFTALMOLOGA NEMINOVNO: U Kliničkom centru nema dovoljno ljekara

An ophthalmologist examining her patient's eyes with the help of a microbioscope

Jedna pacijentkinja požalila se redakciji MNE magazina da čeka na oftalmološki pregled više od mjesec i da je neizvjesno kada će taj pregled obaviti. Kako nam je rekla, ona je početkom aprila dobila uput  za oftalmološki pregled u Kliničkom centru i imala je opciju da li da čeka  na pregled u KC ili da je upute u privatne ordinacije sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima potpisan ugovor, gdje bi, po procjeni, trebalo  prije da stigne na red.  Pacijentkinja priča da je nakon toga prvo kontaktirala PZU ,,Dr Jovović” gdje joj je, prema njenim riječima, ponuđen pregled  u septembru- oktobru, a u bolnici ,,Codra” su rekli da će je nazvati za dva mjeseca.

Kako je predviđeno da se prvi pregled obavi u roku od mjesec dana pitali smo nadležne u Fondu i Kliničkom centru o čemu je ovdje riječ i kako se poštuje taj propis ako privatna klinika zakaže pacjentu pregled tek za dva mjeseca.

Finansijski limit

Iz ,,Kodre” su u razgovoru za naš portal bili jasni. Kazali su da su prema ugovoru koji su potpisali sa Fondom, limitirana sredstva koja Fond izdvaja na mjesečnom nivou za preglede iz oblasti oftalmologije.

-Samim tim limitiran je i broj pacijenata koji mogu uraditi oftalmoloski pregled na teret Fonda zdravstva. Iz Kliničkog centra upućuju mnogo veći broj pacijenata od onog koji je predviđen limitom od strane Fonda zdravstva, tako da je i čekanje na pregled neminovno- kazala je dr Dragica Perović-Ivanović iz ,,Kodre”.

Ona je saopštila da u toku mjeseca odrade između 200 i 300 oftalmoloških pregleda na teret Fonda, u zavisnosti od toga koja vrsta pregleda je urađena.

fond

Fond / izvor: fzocg.me

U Fondu su nam nezvanično pojasnili da je neminovno postojanje finansijskog limita u obavljanju oftalmoloških pregleda, ali da se ovdje ,,postavlja pitanje koliko se radi u Kliničkom centru”.

-Trebalo bi da se uvede dopunski rad i da oftalmologija malo više radi – rekao je naš izvor.

Fond za zdravstveno osiguranje nakon praznika potpisaće ugovore sa još tri privatne klinike u kojima će pacijenti moći da obavljaju preglede, ali nezvanično nam kažu da nijesu sigurni da će se stanje promijeniti ukoliko iz Kliničkog nastave da šalju u velikom broju pacijente u privatne klinike.

klinicki

Malo doktora

Iz Kliničkog centra su, s druge strane, podsjetili da je prije desetak godina ukinuta oftalmološka zaštita na primarnom nivou u domovima zdravlja iako se tamo radilo na desetine hiljada pregleda godišnje. S obzirom da je jasno da Klinički centar, kako nam je rekao direktor Klinike za očne bolesti dr Haris Kujundžić, ne može obezbijediti kompletnu primarnu oftalmološku zaštitu za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin (osim hitne zaštite), Fond zdravstva je sklopio ugovor sa pojedinim privatnim ustanovama.

-A koji je smisao, koliko se kod njih čeka na pregled i ostali detalji u vezi sa tim ne mogu biti predmet obraćanja našoj ustanovi – kazao je on.

Ukoliko se tim pregledom, kao i prvim pregledom oftalmologa u drugim gradovima Crne Gore indikuje potreba za tretmanom sekundarnog ili tercijarnog nivoa, Kujundžić kaže da se pacijenti upućuju u KCCG i tu se ne radi o prvom pregledu, jer je on već obavljen na drugom mjestu koje ima funkciju ranije ukinutog primarnog nivoa.

-Na našoj Klinici je organizovan dopunski rad za operacije katarakti čime smo uspjeli da tu proceduru učinimo, sasvim sigurno, najdostupnijom pacijentima u regionu, imajući u vidu da se na istu u Republici Srbiji čeka mjesecim/godinama (sada se operacije zakazuju za kraj 2017. godine), a kod nas prosječno mjesec i po, prioriteti i ranije, i to sve zahvaljujući samo izvanrednim angažovanjem oftalmologa ove Klinike koji postižu dvostruku ili čak trostruku normu pruženih zdravstvenih usluga – rekao je on.

Kujundžić je podsjetio  da je na Klinici ranije radilo i po 12 oftalmologa, a danas ih je samo sedam. Od njih je jedan, kako je pojasnio, na višemjesečnom bolovanju, dok je još jedna njegova koleginica često spriječena da radi.

-Ovaj broj oftalmologa radi opšte ambulante, preglede hitnih slučajeve, kabinete za kontaktna sočiva, laser, OCT, ultrazvuk oka i glaukom, obavlja konsultacije, dežura, učestvuje u radu konzilijuma, izvode operativne zahvate na oku, liječe hospitalizovane pacijente, a jedan broj njih i podučava mlađe kolege – kazao je on.

Kujundžić je zaključio i da treba imati na umu da se u njihovoj ustanovi liječe najteži oftalmološki pacijenti, te da su usluge koje pružaju na tom polju najkompleksnije. S.Đ.