PREPORUKA ZDRAVLJE

KADA POĐE PO ZLU: Primila je injekciju koju traže milioni žena i ostala paralizovana

Taj 29. avgust 2014. godine trebalo je da bude najsrećniji dan u životu Irum Jete (34). Donijela je na svijet prelijepu, zdravu djevojčicu. Ona i njen suprug Adam (37) bili su u suzama od sreće kada je ćerka prvi put zaplakala, a onda je, nekoliko sati kasnije, sreća prerasla u pravu agoniju.

Paraliza_1000x0Irum i Adam prije trudnoće, Foto: Facebook

Zbog komplikacije prilikom epiduralne anestezije, Irum je ostala paralizovana od karlice na dolje, i danas živi u invalidskim kolicima, nadajući se da će iscrpljujućim petočasovnim vježbama koje radi svakodnevno uspjeti ponovo da stane na noge.

– Porođaj je sam po sebi bio predivno iskustvo. Nakon toga sam bila u euforiji! A kada je Adam uzviknuo ,,Devojčica je”, oboje smo bili u suzama od sreće – prisjeća se Irum, koja se porodila u jednoj bolnici u Londonu. Tada nije mogla ni da sanja da će ostatak života provesti u kolicima.

 Prvi znaci sumnje su se javili nekoliko sati poslije porođaja, kada je anestezija već trebalo da popusti, a ona još  nije osjećala noge. Požalila se doktorima, ali su joj rekli da je to sasvim normalno i da nema razloga za brigu. Tek oko pet popodne sljedećeg dana, kada Irum još nije mogla da pomjeri ni prst na nozi, ljekari su zaključili da joj je potreban skener.
Irum je u 20. godini imala operaciju presađivanja srčanog zaliska, i zbog toga su je doktori posavjetovali da prilikom porođaja uzme epidural, kako bi se smanjio stres na srce. Nije se protivila, jer je riječ o veoma čestom, rutinskom zahvatu prilikom kog se anestezija ubrizgava u kičmu, i skoro nikad nema komplikacija.
Ključna reč je ,,skoro”, u šta se ova mlada mama ubrzo uvjerila.

Operacija joj je spasila život, ali je ipak ostala paralizovana. Danas, 20 mjeseci kasnije, još  je u kolicima i svakodnevno radi vežbe, u nadi da će ponovo stati na noge. Irum je radila kao naučnica u laboratoriji, ali je morala da da otkaz jer je bilo nemoguće da nastavi da se bavi ovim poslom iz kolica.

– Ovo je velika borba. Svakodnevno osjećam jak bol i nijesam dovoljno sigurna da sama napustim kuću u kolicima. Ponekad se osjećam potpuno bezvrijedno. Još nijesam provela ni minut nasamo sa mojom ćerkom – priča hrabra Irum.

Ona i njen suprug su unajmili tim vrhunskih advokata koji pokušavaju da otkriju da li je bolnica kriva za njeno današnje stanje. U međuvremenu, Irum radi vježbe i skuplja novac za novu terapiju koja će joj možda omogućiti da jednog dana stane na noge.

Izvor: 24sata.rs