Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

OPREZNO: Vaša nervoza utiče na dijete mnogo više nego što mislite

nervozni rodittelj
Današnji roditelji sve su više izloženi stresu, nedostatku sna, a samim time i češće su neraspoloženi i nervozni. Svoje loše raspoloženje svakako biste trebali da sakrijete pred djetetom. Prenoseći nervozu na dijete roditelji često nisu svjesni koliko ona jak uticaj na dijete ostavlja.
 Djeca u svojim roditeljima traže rješenja za sve situacije u kojima ne znaju da se ponašaju, a ako su roditelji često nervozni i reaguju burno, dijete će postajati sve više nesigurno u sebe i misliti da je problem u njima.
Ako su roditelji nervozni, takvo će postati i dijete jer je njegovo ponašanje zapravo kombinacija gena i ponašanja naučenog od roditelja.
Roditelji često nisu svjesni svog ponašanja, pa ponekad u najboljoj namjeri potpuno pogrešno reaguju na određeno djetetovo ponašanje.
Pri korak prema rješenju problema je svakako preuzimanje kontrole nad sopstvenom anksioznošću. Tek kada uspijete da postignete da se i sami osjećate bolje u svojoj koži, tada ćete biti bolji roditelj svom djetetu.
Dječja psihološkinja Laura Kirmayer smatra kako je najveći dio borbe protiv anksioznosti kod djece u usmjeravanju rješavanja problema  roditelja. Tek tada će dijete u roditelju moći da pronađe pravu podršku i tako razvije samopouzdanje.
Djeca primjećuju sve. Ton glasa, ponašanje, izraz lica, odabir riječi kojima im se obraćate. Nije dovoljno izgovoriti generičku rečenicu koju ste pročitali u knjigama i očekivati da dijete neće shvatiti kako se osjećate zato što je malo i ne razumije još svijet odraslih.
Naučite da se opuste s djecom. Kvalitetno zajedničko opuštanje umiriće dijete i pomoći mu da bude pozitivnije i srećnije.
Izvinite se nakon burne reakcije. Ako zbog stresa na neku sasvim uobičajenu stvar reagujete burno, i tek kasnije postanete toga svjesni, ne čekajte da dijete zaboravi, već mu se izvinite. To će mu puno značiti, a priznanje da ste burno reagovali jer ste bili pod stresom zbližiće vas.
Važno je da napravite plan za stresne situacije. Unaprijed odlučite kako u kojoj situaciji pred djetetom smijete da reagujete.
Ako znate da će vam neka situacija prouzrokovati stres, ako je to moguće izbjegnite je. Druženje s ljudima uz koje se ne osjećate dobro, odlazak u kupovinu s djecom… situacije su koje se najčešće mogu izbjeći, zajedno s pripadajućim stresom.
Ne stidite se da potražite pomoć. Razgovor sa psihologom ne bi smio da bude tabu tema. Stručna osoba će vam mnogo lakše pomoći nego vi sami.
Izvor: Indexmame.hr