DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Od početka godine u KCCG abortiralo 159 Crnogorki, najmlađa imala 17 godina

abortus

Od početka godine u ambulanti Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore izvršeno je 159 abortusa.

Nedozvoljeni prekid trudnoće u crnogorskom zakonodavstvu je krivično djelo.

Međutim, kod nas je zakonodavstvo jako liberalno s obzirom na ustavno pravo da žena odlučuje o rađanju djece do desete sedmice trudnoće. Od desete do 12. sedmice odobrenje za prekid trudnoće može dati posebna Komisija. Nakon 12 sedmice postoji posebna procedura i ona je obično vezana samo kada su u pitanju medicinski razlozi-dovođenje u pitanje zdravlja djeteta i žene.

-Od početka 2015. godine u ambulanti Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG izvršeno je 159 arteficijelnih prekida trudnoće na zahtjev pacijentkinja u zakonskome roku. Najmlađa osoba kojoj je rađen abortus imala je 17, a najstarija 41 godinu- kazao je CdM-u ginekolog prim. dr Vojislav Miketić.

Objašnjava kakva je procedura za prekid trudnoće.

-Dan unaprijed intervencija se zakazuje u ginekološkoj ambulanti, pri čemu je neophodno da pacijentkinja dostavi lična dokumenta (u slučaju maloljetne osobe roditelj ili staratelj), krvnu grupu i RhD faktor, dokaze o starosti trudnoće i potpisanu izjavu o prihvatanju intervencije i njenih mogućih komplikacija- kazao je Miketić.

Intervencija se vrši pod dejstvom lokalne anestezije, a postoji mogućnost i opšte.

-Nakon urađene intervencije, pacijentkinja određeno vrijeme ostaje na posmatranju u ambulanti. Pacijentkinja usmeno i na ljekarskom izvještaju dobija savjet o terapiji nakon intervencije kao i o potrebnim kontrolama-ističe dr Miketić.

Napominje da abortus nosi značajne rizike po reproduktivno zdravlje žene.

-Stoga, služba primarne zdravstvene zaštite, odnosno izabrani ginekolog u domovima zdravlja i Savjetovalištu za žene, savjetuju o kontracepciji i spriječavanju neželjenih trudnoća kako bi se izbjegao abortus- kazao je dr Miketić.

Izvor:Cdm