Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

SREĆAN ROĐENDAN, LEGENDO: Miladin Šobić danas puni 63 godine

Foto: Facebook

Na pravoslavni Božić te 1956. godine rođen je u Nikšiću kantautor koji, ne samo da je obilježio živote ljudi u Crnoj Gori, već i regiona. Mnogi ga muzičari iz zemlje i okruženja pominju kao uzora i obradili su njegove numere. To je Miladin Šobić koji danas puni 63 godine.
Još u srednjoj školi on počinje da komponuje i piše. Turizam upisuje u Dubrovniku i taj period smatra ključnim za stvaralaštvo. Prva pjesma ,,To sam ja”, koju objavljuje 1975. godine, u privatnim studentskim krugovima u tom gradu dobija status studentske himne. Zanimljivo je da je 1976. godine na subotičkom festivalu ,,Omladina 76” osvojio drugo mjesto sa numerom ,,Daj nam neba”, ispred Bore Đorđevića koji sa svojim ,,Suncokretima” tada zauzima treću poziciju.
U karijeri je u saradnji sa klavijaturistom Gaborom Lenđelom i studijskim muzičarima snimio dva albuma – ,,Ožiljak” (Diskoton 1981.) i ,,Umjesto gluposti” (Diskoton 1982). I ta dva albuma bila su dovoljna da ga zavole širom tadašnje Jugoslavije i da se njegove pjesme s istim žarom, ali, nažalost i istom porukom, pjevaju dan-danas.
Tako se s ,,Ožiljka” izdvajaju ,,Džemper za vinograd”, ,,Stare novine”, ,,Sunce tebi, sunce meni”, ,,Prođoh gradom”, ,,Kad bi došla Marija” i ,,Od druga do druga”, a sa albuma ,,Umjesto gluposti” pjesme ,,Đon”, ,,Umjesto gluposti”, ,,Svetozara Markovića 39”, ,,Nevjernice” i ,,Ne pokušavaj mjenjat’ me”.

B.R.