DOM PREPORUKA

NAJLJEPŠA LJUBAVNA PRIČA: Dragica i Čkalja su živjeli u jednoj sobi, a prsten joj je kupio za pedeset dinara

Ljubavna priča Petrovića počinje davne 1948. godine na proljeće kada su se vjenčali u tadašnjoj zgradi Doma kulture “Božidar Adžija”, gdje se nalazio Narodni odbor opštine Vračar. Pravi proljećni dan, grupa glumaca sa Radio-drame gdje se nalazio Čkalja, Nikola Smederevac, kao i poznati komičar Jovan Geco, iskoristili su kako bi krunisali jednu ljubav.

– Društvo je bilo raspoloženo. Dosjetke i šale pljuštale su svakog trenutka. Oni koju su poslom dolazili zastajkivali su misleći da se snima neki film. Zadirkivanja na račun jednog smiješnog, mršavog, vižljastog čovjeka postajala je sve žešća. “Ma nema govora, ona sigurno neće doći!” U poslednjem trenutku se predomislila – rekao je Ljubiša Bačić, dok se na to nadovezao Dragutin Dobračin, blizak prijatelj Čkalje.

-A što i da dođe, kada ima platu četiri i po hiljadarke! A naš mladoženja svega tri – uzviknuo je kum glumca.

Međutim, u tom trenutku se Dragica pojavila na vratima u crnoj kecelji, zadihana je trčala ka grupi ljudi.

– Pa gdje si, Dragice? Ovi ovdje mi izvadiše “dušnik na pamuk” – rekao je Čkalja koji se tog dana oženio. Svadba je bila mala, u krugu najbližih prijatelja u jednoj kafani. Nekoliko godina poslije vjenčanja rodio se sin, kome su nadjenuli ime Čedomir.

Dragica je svojevremeno medijima otkrila da su sve komšije voljele Čkalju.

– Ponekad je utrčavao u najvećoj gužvi, ali s buketom u rukama. Posle tri mjeseca, Čkalja mi je donio prsten. Kupio ga je za pedeset dinara kod “Gramaga”. Nažalost, u seljakanju iz stana u stan, izgubila sam tu najdragoceniju uspomenu. U početku našeg braka stanovali smo u namještenoj sobi u Nebojšinoj ulici. Od tada do danas selili smo se pet puta. Za svaki novi komšiluk Čkalja je predstavljao pravu atrakciju. U bilo koje vrijeme zvonili bi na vrata i tražili da ga vide, ili da im da autogram sa slikom – iskreno je u jednom intervju ispričala Dragica.

PRVI SUSRET

– Sa Čkaljom sam se upoznala u Radio-Beogradu. Upoznala nas je Vukica Prica, ondašnja sekretarica redakcije. Ja sam radila u turskoj redakciji kao prevodilac, novinar i daktilograf. Bila sam blagajnik Narodne omladine, pa sam svakog mjeseca morala da jurim glumce da mi plate članarinu. Čkalja je često bio švorc, te sam po nekoliko puta morala da ga obilazim. Jednog dana došao je u našu tursku redakciju. Prišao mi je i upitao: “Hoćeš li da ideš večeras sa mnom u bioskop? Imam dvije karte za “Jadran”. Daje se odličan film, “Brucoši iz Oksforda”…”. Naravno, prisala sam. Posle toga otišli smo na kafu i dugo razgovorali. Od tada, Čkalja je svakodnevno gostovao u našoj redakciji – započela je ljubavnu priču žena Miodraga Petrovića.

DOMAĆICA

ŽelJela je da se posveti porodici, te je po rođenju sina napustila posao i postala domaćica.

– Znam šta želite da me pitate: da li sam zadvoljna životom u senci Čkaljinog sjaja, ili tačnije, životom za druge. A radila sam nekada, vrlo davno, kao spiker na radiju. I voljela svoj posao. Ostavila sam ga radi svojih najbližih – bez žaljenja i kajanja. Sve sam investirala u tu svoju porodicu, podržavala supruga, podigla divnog sina, sada pomažem u podizanju unuka i pri tome sam imala mnogo sreće. Investicije su se vratile, vrlo sam spokojna i ni sa kim se ne bih mijenjala. Ne tvrdim da moj život može i treba da posluži kao “recept”, ali meni odgovara, a to je ipak najvažnije – iskrena je bila Čkaljina supruga.

PROSJEČAN GRAĐANIN

Supruga najpoznatijeg komičara je svojevremeno poručila da je Čkalja radio sve baš kao prosječan građanin.

– Mi živimo kao svaka druga porodica. Čkalja je kao i svaki drugi suprug i otac. Prvih godina braka on je odlazio na pijacu, snadbdijevao kuću namjerrnicama, uplaćivao za ugalj i drva, brinuo kako mu sin uči. Uživa da ide na pijacu. Ali danas nema vremena. Čak ne može da pređe ulicu, a da ga neko ne zaustavi i nešto upita. Preko dana, kad je kod kuće, nastaje porodična idila. Idem u kupovinu, a Čkalja i sin spremaju stan. Dok se ne vratim sa pijace, on pripremi iznenađenje: ili mi kupi cvijeće ili skuva kafu. Uveče, ako smo sami, Čkalja nam spremi svoj omiljeni specijalitet: poparu sa sirom. Tada utroje pričamo, a katkada Čkalja i sin, da bi me zabavio, pripreme mali pozorišni program. Naravno, po kući nastane urnebesna cika i vika – rekla je jednom prilikom ona.

 

Izvor: Blic