ART PREPORUKA

KOMEMORACIJA IVU GREGUREVIĆU U ZAGREBU: Ispraćaj uz suze i aplauz

Nakon komemoracije u Orašju, rodnom mjestu iznenada preminulog glumca Ive Gregurevića, danas je na zagrebačkom Mirogoju održan njegov posljednji ispraćaj.

Glumcu su posljednji pozdrav, uz članove porodice, došli da upute prijatelji i kolege glumci, među kojima Perica Martinović, Anja Šovagović-Despot, Dragan Despot, Božidar Alić, Miroslav Škoro, Zrinka Cvitešić, Igor Mešin, Goran Navojec, Marija Škaričić, Janko Popović Volarić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mnogi drugi.

Emotivni ispraćaj na kojem su rijetki mogli suzdržati suze započeo je pjesmom Zvonka Bogdana ,,Milov'o sam garave i plave”, inače najdražom glumčevom pjesmom.

– Ivina glumačka ekspresija ne može se opisati. Još davno postao je institucija hrvatske kulture i duše u njenom iskonu. Važno je reći koliko nam je nepresušne inspiracije ostavio u svojim ulogama. U svojoj najautentičnijoj postojanosti može se reći kako je svaka njegova uloga škola glume. Nikada dramatičan, a uvijek moćan. Ivo je bio general glumačkog zanata. General hrvatske glume i glumišta. General svog karaktera samo bi rekao ,,Pjevaj” i ja bih pjevala. Pjevala sam uvijek kad je naredio i Anja je zapjevala pjesmu ,,Golubice bijela” . rekla je Anja Šovogavić, prenosi Story.

,,Poljem ravnim pustit’ ćemo vrance, neka lete bijesno neprestance, ej neka lete, ma nikad ne stali, od umora makar popadali. Zbogom, dragi Ivo. Čaruga putuje”, sithovi su i riječi kojima se od Gregurevića oprostio Vedran Mlikota.

Ispraćaj je završio instrumentalom pjesme Najboljih hrvatskih tamburaša, a prijatelji i kolege ispratili su Gregurevićev lijes u suzama do pogrebnog automobila, uz aplauz koji je potrajao nekoliko minuta.

Sahrana Ive Gregurevića biće održana sjutra na mjesnom groblju Karaula u Donjoj Mahali s početkom u 14 sati.

Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života u Zagrebu. Rođen je u bosanskohercegovačkoj Donjoj Mahali u Orašju. Bio je poznati hrvatski televizijski, pozorišni i filmski glumac, a ostvario je brojne filmske, televizijske i pozorišne uloge, za koje je i dobio brojna priznanja. Najpoznatije uloge ostvario je u ,,Velom mistu”, ,,Dugoj mračnoj noći”, ,,Što je muškarac bez brkova”, ,,Sokol ga nije volio” i u mnogim drugima.

Izvor: dnevnik.hr

kud duga