DRUŠTVO PREPORUKA

PODACI MUP-A: U Podgorici najviše eksplozivnih ostataka iz rata

Avio bomba iz Drugog svjetskog rata (foto: MUP, arhiva)

Površine naselja Stari aerodrom i centar u Podgorici veoma su kontaminirane ostacima velikih avio bombi, koje se otkrivaju prilikom izvođenja građevinskih radova, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

To su područja u Crnoj Gori na kojima je najveća koncentracija eksplozivnih ostataka rata. Velika zastupljenost eksplozivnih naprava zaostalih iz rata je i u podmorju i rječnim koritima, ističu iz MUP-a.

Praksa je pokazala da gotovo i ne postoji mjesto u Crnoj Gori gdje nije pronađen neki eksplozivni ostatak rata (EOR), navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

No, po pitanju kontaminacije minama, u Crnoj Gori je situacija najbolja od svih država u okruženju.

-Još prije osnivanja Direktorata za zaštitu i spašavanje sve mine sa teritorije Crne Gore su očišćene i uništene. Takođe su očišćene i površine koje su bile kontaminirane kasetnom municijom kroz projekat koji je realizovala Norveška Narodna Pomoć (NPA) u saradnji sa ovim Direktoratom – saopšteno je iz MUP-a.

Situacija po pitanju kontaminacije eksplozivnim ostacima rata (EOR) značajno je drugačija, kažu iz MUP-a. Tu još uvijek nijesu riješeni svi problemi.

-Direktorat za zaštitu i spašavanje u skladu sa svojim kapacitetima svakodnevno radi na tome da se i ovaj hazard riješi, ali je to svakako veoma težak, zahtjevan i prije svega rizičan posao. Ni mnogo bogatije države poput  Švajcarske, Njemačke, Italije, Francuske, još uvijek nisu riješile problem sa EOR – kazali su iz Ministarstva.

Za četiri godine: U Crnoj Gori uništeno preko 60 tona eksplozivnih ostataka rata

Prosječno se sa teritorije Crne Gore godišnje uništi se preko 15 tona eksplozivnih ostataka rata (EOR), prema podacima MUP-a. U prethodne četiri godine uništeno je preko 60 tona EOR. 

-U narednom periodu je planiran povećan obim aktivnosti po pitanju rešavanja kontaminacije u rijekama Zeta i Morača, kao i čišćenje lokacija iz Bokokotorskog zaliva – istakli su iz MUP-a.

Od početka ove godine iz Bokokotorskog zaliva je, kako su kazali, očišćeno devet avio bombi.

Upozorenje: Pri pronalasku eksplozivne naprave građani da je ne dodiruju

Na pitanje kako građani trebaju da postupaju kada naiđu na eksplozivne ostatke rata, iz MUP-a naglašavaju da je najbitnije da se eksplozivna naprava ne dodiruje i pomjera.

Sljedeći korak koji građani treba da urade jeste da pozovu Upravu policije.

-Nakon toga je potrebno da pozovu službenike Operativno komunikacionog centra Direktorata za zaštitu i spašavanje na jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 ili službenike Uprave policije na broj telefona 122 – poručuju iz MUP-a.

Ističu da i pored toga što su eksplozivni ostaci rata, naročito iz Prvog svjetskog rata, stari i preko 100 godina, ta sredstva su još uvijek, gotovo bez izuzetka u takvom stanju da se veoma lako mogu prepoznati.

Zaposleni u Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice pronašli su u aprilu ove godine na Gorici minobacačku granatu zaostalu iz II Svjetskog rata.

Izvor: Portal RTCG