Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ČIKAGO: Tinejdžerka upisala fakultet s deset, a doktorirala sa 17 godina

Foto: Tillman Family via AP

Doroti Džin Tilman Druga pojavila se na svečanoj ceremoniji dodjele diploma 6. maja na Univerzitetu Arizone. Ona je sa 17 godina na tom fakultetu odbranila doktorat, a počela je da studira sa samo deset godina.

U decembru prošle godine je uspješno odbranila doktorsku disertaciju i postala najmlađa osoba sa doktoratom u oblasti integrisanog bihevioralnog zdravlja na Univerzitetu Arizone, rekla je za televiziju ABC profesorka na tom univerzitetu Lesli Menson.

– To je divno i nadamo se da će Doroti Džin inspirisati druge studente. Ali, ovo je nešto zaista rijetko i jedinstveno – kazala je Menson.

Tilman, koju zovu ,,Doroti Genije” (,,Dorothy Jeanius”), unuka je nekadašnje članice gradskog vijeća Čikaga Doroti Tilman.

I dok ostali tinejdžeri još pokušavaju da se snađu u višim razredima osnovne škole, majka je Doroti Džin upisala na koledž okruga Lejk u sjevernom Ilinoisu, gdje je završila prve dvije godine studija psihologije 2016. godine. Dvije godine kasnije diplomirala je na njujorškom koledžu Ekselsior sa diplomom iz humanističkih nauka.

Master studije završila je na koledžu Juniti u Mejnu, pre nego što je upisala doktorat na Univerzitetu Arizone.

Većinu predavanja je pratila onlajn, ali je došla na dodjelu diploma u Arizoni, gdje je održala govor.

Za Asošijeted pres je kazala da zasluge za svoj uspjeh duguje babi, kao i majci koja joj je bila vodič kroz obrazovanje.

– Sve što smo radile meni nije djelovalo nenormalno, niti neobično, sve dok nije počelo da privlači toliku pažnju – kaže Tilman koja je u međuvremenu napunila 18 godina.

Ali, priznaje da je bilo žrtvovanja.

– Nisam imala redovne školske aktivnosti poput proslava, kolektivnog fotografisanja, nečega što bi me zbližilo sa vršnjacima – objasnila je Tilman.

Ipak, našla je vrijeme za ples i koreografiju. Ona je osnivačica i direktorka instituta ,,Dorothyjeanius STEAM Leadership”, koji pomaže studendima umjetnosti, nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

Kaže da planira da se u budućnosti bavi javnim nastupima i da skuplja sredstva za osnivanje kampa.

Profesorka Menson ističe da je Tilman motivisana i da ima inovativne ideje.

– I zaista, mislim da je ona otelotvorenje pravog lidera – rekla je Menson.

Njena majka Džimalita Tilman kaže da je najviše impresionira to što njena ćerka dozvoljava sebi greške, a da joj to ne podriva samopouzdanje, kao i što zna da povuče granicu između druženja i obrazovanja.

Izvor: VOA-Voice of America-Glas Amerike