SLAJDER SPORT

STRELJAČKI KLUB ,,STARA VAROŠ”: Još nije prepoznat značaj ovog sporta

Streljački klub ,,Stara Varoš”, iz Podgorice, ima višegodišnju tradiciju. Međutim, kako su uslovi za razvoj ovog sporta veoma otežani, a sport je finansijski veoma zahtjevan, uslovi za proširenje kluba i prijem novih članova, odnosno obuku djece, mladih i rekreativaca, ostvarili su se tek od septembra 2022. godine. Od tada ovaj klub broji desetine članova raznih uzrasta koji pohađaju školu streljaštva ili treneraju za zvanični takmičarski program, kazali su iz Streljačkog kluba ,,Stara Varoš” za MNE magazin.

Svakog mjeseca klubu se pridruži nekoliko novih članova.

– Interesovanje je zaista veliko i priključuju nam se osobe starosti od osam godina, pa i više od 50, jer sport odgovara svim uzrastima. Ograničenje je postavljeno samo u minimalnoj starosti djece, jer je ipak za rukovanje čak i vazdušnim oružjem koje je vrlo bezbjedno, potrebno da dijete ima određeni nivo psiho – fizičkog razvoja, što se procjenjuje u svakom konkretnom slučaju. Zbog velikog interesovanja vrlo rijetko promovišemo mogućnost upisa u toku cijele godine, jer smo ograničeni kapacitetima – objašnjavaju iz kluba.

Streljaštvo kao jedan od najstarijih modernih olimpijskih sportova nudi niz benefita.

– Savršen je za oslobađanje od stresa, za one koji žele rekreaciju i rasterećenje od svakodnevnih aktivnosti. Sa druge strane, idealan je za djecu i mlade, jer utiče na razvoj mentalnih sposobnosti, samopouzdanja, karaktera, discipline, sportskog i takmičarskog duha. Takođe, za one koji odluče da se sportu posvete i pokažu dovoljno talenta, rada i perspektive za profesionalni sport, streljaštvo će kroz domaća i međunarodna takmičenja donijeti brojna poznanstva, prijateljstva, putovanja, upoznavanje drugih zemalja i njihovih kultura, sportska odličja i čast koju nosi predstavljanje svog tima i zemlje – kazali su iz streljačkog kluba.

Streljaštvo nije još uvijek dovoljno prepoznat sport, jer ne nudi atraktivnost i popularnost poput timskih sportova koji donose veliki novac profesionalnim sportistima.

– Naši reprezantativci, koji se ovim sportom bave na profesionalnom nivou, osim što ulažu veliki trud i rad, troše i lična finansijska sredstva da bi trenirali na adekvatnom nivou i poboljšali svoje rezultate, a u načelu su amateri, jer nemaju nikakav vid novčane naknade za svoj angažman, niti su klubovi realno u mogućnosti da takve angažmane trenutni priušte.
Oprema (sportsko odijelo, pododijelo, cipele, rukavice, kapa, dijabole…) je veoma skupa i uglavnom nije dostupna na domaćem tržištu, što dodatno povećava troškove nabavke. Takođe, oprema korišćenjem dotrajava i na nekoliko godina se mora mijenjati, a naročito za djecu koja su u fazi razvoja pa brzo prerastaju kupljenu opremu. Oružje zahtijeva redovni servis, a u najboljem slučaju naši takmičari imaju mogućnost servisiranja oružja jednom godišnje na nekom od velikih međunarodnih takmičenja poput Evropskog prvenstva (i to samo oni koji nastupe na tom takmičenju) – kazali su iz streljačkog kluba ,,Stara Varoš”.

Smatraju da je jedini način za unapređenje streljaštva u Crnoj Gori, da se prepozna značaj ovog sporta kroz veće izdvajanje finansijskih sredstava za Savez i klubove.

– Takođe, veliki doprinos bi bio kada bi reprezentativci imali redovne mjesečne stipendije, ali i kad bi se omogućilo angažovanje reprezentativaca u bezbjednosnom sektoru (vojsci i policiji) kao oblasti koja je srodna sa ovim sportom, po primjeru u regionu, gdje vojne i policijske snage angažuju sportiste u svojim redovima, kako bi trenirali u najboljim uslovima, obučavali pripadnike tih organa i uz podršku institucija nastupali na što većem broju takmičenja, gdje predstavljaju interese svojih zemalja na adekvatan način – kazali su.

Tokom prethodne godine ostvarili su rezultate na koje su ponosni.

– Prvenstvo Crne Gore 2022. godine donijelo nam je tri pojedinačna prva mjesta i jedno treće, te ekipno srebro seniorima pištoljem. Interesantno je istaći da od tri zlatne medalje, dvije je osvojila Anđela Miličković u disciplinama puška i pištolj, što je, koliko nam je poznato jedinstven primjer u streljaštvu u svijetu, jer je riječ o dvije dijametralno suprotne discipline. Ostali medaljisti bili su Željko Miličković (1.), Dušan Đukić(3.) i Vuk Miličković (član ekipe sa Željkom i Dušanom , koja je osvojila srebrni trofej). Na ,,Šestoaprilskom turniru” u Sarajevu, Željko i Dušan su bili dio nacionalnog tima koji je osvojio 3. mjesto. Željko je u Finalu kupa Crne Gore bio treći pištoljaš, a isto mjesto je osvojio i na Državnom prvenstvu sa velikim kalibrom, gdje je ekipa SK ,,Stara Varoš” zauzela prvo mjesto. Na generalnom plasmanu Kupa Crne Gore velikim kalibrom, naš Dražen Vukadinović je zauzeo 2. mjesto, a ekipa našeg kluba je bila treća. Na takmičenju ,,Salona Trofej” – Split, Anđela je bila dio ženske seniorske ekipe pištoljem, koja je osvojila drugo mjesto. Željko je na takmičenju ,,Albania independence cup” osvojio srebro, a nedavno je i na takmičenju ,,Kupa e pararësisë së Kosovës” – Priština, osvojio treće mjesto – kazali su iz SK ,,Stara Varoš”.

Prvenstvo Crne Gore 2023. godine, donijelo im je potvrdu kvaliteta.

– Naša seniorska ekipa pištoljem bila je prva (Željko, Dušan i Slobodan Jovanović), a pojedinačno Dušan drugi, Željko treći, Anđela je odbranila titulu dvostrukog prvaka države, a ponosni smo i na Jelenu Dašić, koja je u sportu tek nekoliko mjeseci i u konkurenciji kadetkinja i juniorki pištoljem uzela je srebrne medalje. Kao šlag na torti, moramo istaći i da je Anđela nedavno nastupila na Evropskom prvenstvu u Estoniji, što je bio njen prvi meč ovog nivoa u disciplini pištolj, gdje je osvojila prve bodove za naš Savez u ovom olimpijskom ciklusu. Pored svega navedenog, naši strijelci su gotovo na svakom nacionaknom kolu Kupa među prvima na tabeli sa rezultatima. Osim svih ovih odličja, za nas je uspjeh i to što smo u prethodnoj godini uspjeli da organizujemo dva takmičenja povodom Evropske nedjelje sporta i povodom Dana oslobođenja Podgorice, što se nadamo da će postati praksa, jer su ova lokalna takmičenja već iznjedrila dvije mlade perspektivne takmičarke za nacionalni program – Jelenu Dašić i Lanu Šaban, a ista očekivanja imamo i od još nekih polaznika u bliskoj budućnosti. Moramo istaći i zahvalnost Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica (uključujući i Kancelariju za mlade), kao i d.o.o Aspida – ,,Print4you”, koji su prepoznali našu ideju i značaj ovog sporta i doprinijeli da se takmičenja organizuju na adekvatan način – istakli su iz kluba.

Klub se trenutno priprema za ,,Šestoaprilski turnir” koji će se za nekoliko nedjelja realizovati u Sarajevu, kao i za predstojeća kola Kupa Crne Gore, a nadaju se da će Savez biti u mogućnosti da obezbijedi nastupe reprezentativcima na Igrama malih zemalja Evrope, Evropskim igrama, svjetskim kupovima i ostalim međunarodnim takmičenjima koja slijede.
Pored toga, rade na pripremi opštinske lige, koju ,,oživljavaju” u Podgorici nakon više godina, naročito radi razvijanja takmičarskog duha kod mladih sportista.

N. Petrović