DRUŠTVO PREPORUKA

DOM ZDRAVLJA HERCEG NOVI: Dvije hiljade djece sa nekom vrstom razvojnog poremećaja

U Opštini Herceg Novi registar osoba sa smetnjama u razvoju je u fazi izrade, ali prema podacima iz Centra za djecu sa posebnim potrebama, do sada je u okviru istog otvoreno dvije hiljade zasebnih zdravstvenih kartona djece koja su imala ili imaju neki razvojni poremećaj.

Centar postoji od 2008. godine, funkcioniše kao zasebna organizaciona jedinica u okviru pedijatrije Doma zdravlja Herceg Novi.

– Sam naziv ,,Centar za djecu sa posebnim potrebama“(CZPP) može kod vaših čitalaca da stvori pogrešnu sliku, da su tu samo i isključivo djeca koja iz nekog razloga ne mogu biti samostalna (s posebnim potrebama). To ni iz daleka ne odgovara stvarnoj slici. Naime, CZPP DZ Herceg Novi u najužoj saradnji sa pedijatrima dječijeg odjeljenja, između ostalog, bavi se prevencijom, ranom detekcijom, habilitacijom (stimulacijom) i rehabilitacijom svih vidova zdravstvene problematike djece. Problematika koja je vezana za njihov cjelokupni psiho-motorni razvoj od perioda neposredno nakon rođenja djeteta, pa sve do njegove 15. godine života – kazali su za MNE magazin iz Doma zdravlja Herceg Novi.

Dom zdravlja ne raspolaže zvaničnim statističkim podacima da li je više dječaka ili djevojčica sa dijagnostikovanim razvojnim poremećajima.

– One podatke koje vam mi možemo dati, dolaze od empirijsko (iskustvenog) rada ljudi zaposlenih u CZPP. Oni navode da je značajno veći broj dječaka sa nekim vidom razvojnog poremećaja – objašnjavaju iz Doma zdravlja.

Dom zdravlja kao ustanova primarne zdravstvene zaštite u okviru koje radi i CZPP nema mogućnosti da dostavi validne statističke podatke, kada su u pitanju podaci o broju registrovane djece sa razvojnim poremećajima tokom 2022. godine.

– Naime, kompleksnost same dijagnostike različitih razvojnih poremećaja iziskuje timski rad stručnjaka različitih profila ( dječijeg psihijatra, dječijeg neurologa, dječijeg fizijatra, psihologa, ORL-specijaliste, defektolog-logoped…). Taj timski rad u okviru Doma zdravlja, opet naglašavamo kao ustanove primarne zaštite nije moguće sprovesti, jer Dom zdravlja nije profilisan za tako nešto. One podatke koje vam mi možemo dati je broj i vrsta usluga koje su djeci pružene u okviru našeg Centra u protekloj godini. Defektolog-logopedije, neurorazvojni terapeut 1368 usluga. Psiholog 927 usluga. Viši fizioterapeut, neurorazvojni terapeut je u protekloj godini pružila 2256 usluga iz domena rada – objasnili su iz Doma zdravlja.

Nezvanični podaci sa kojima raspolaže CZPP ukazuju da je prisutan jedan sveopšti pad svih parametara psiho-motorne sposobnosti djece u svim sferama života.

– Generalno kada su u pitanju razvojni poremećaji nikada ili jako rijetko je riječ o izolovanom problemu „samo” grube ili fine motorike, percepcije, pažnje, kognicije, emocije ili socijalizacije. Uglavnom problem koji se javi u razvoju djeteta obuhvata minimum dva i više aspekata psiho-motornog razvoja. Tako da i kod davanja ”formalne” dijagnoze ona ne oslikava samu širinu problematike koja mora da se obuhvati da bi se rehabilitacijski proces uspješno sproveo – kazali su iz Doma zdravlja.

U okviru Centra za djecu sa posebnim potrebama angažovani su jedan defektolog – logoped, neurorazvojni terapeut (radi i za potrebe Centra i potrebe pedijatrije), jedan psiholog (radi u Centru i za potrebe pedijatrije i odraslog odjeljenja u Domu zdravlja), jedan viši fizioterapeut, neurorazvojni terapeut (radi i sa djecom i odraslima). Angažovani su i spoljni saradnici, defektolog-somatoped i dječiji fizijatar.

Mn.M.

(Tekst realizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija)