DRUŠTVO PREPORUKA

SVIJET: Danas je Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom obilježava se danas tako što se u znak podrške, nose šarene ili različite čarape. To je simbol ovog događaja, jer, kako se tvrdi, šarene čarape osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti.

Međunarodni dan ovih osoba obilježava se na dan početka proljeća 21. marta, jer brojke koje označavaju datum 21.3. predstavljaju oznaku hromozoma koji je jedinstven za ove osobe. 

Daunov sindrom je posljedica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama djeteta. Umjesto 2 hromozoma koja čine 21. par, ova djeca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma (od kojih 2 čine 21. par a jedan je višak), pa se zato Daunov sindrom naziva još i Trizomija 21.

Naziv Daun potiče od imena engleskog ljekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom djetetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Prvo udruženje za osobe sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori ,,Ljubav za ljubav” obilježava, 21. mart, Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom šetnjom Trgom nezavisnosti u Podgorici koju su nazvali ,,Hromozom ljubavi “.

– Događaj će biti upriličen na Trgu nezavisnosti sa početkom u 19 sati. Biće organizovan i mini koncert, na kome će nastupati Danijel Alibabić, Nemanja Petrović, Lana Vukčević, Srećko Savović, zajedno sa maskotom Diznilend – navodi se u saopštenju Udruženja ,,Ljubav za ljubav”.
Mn.M.