DRUŠTVO PREPORUKA

TATJANA LAZIĆ – BAŠIĆ: JU Resursni centar ,,Podgorica” ima iste standarde znanja kao i sve srednje škole

 

JU Resursni centar za djecu i mlade ,,Podgorica” ima iste standarde znanja kao i sve druge srednje škole u Crnoj Gori, kazala je za MNE magazin direktorica Tatjana Lazić – Bašić.

Trenutno je u Resursnom centru za djecu i mlade ,,Podgorica” 120 djece.

– Imamo 60 djece u nastavi, a 60 u programu rane intervencije. Najviše je djece sa oštećenjem vida, sa tjelesnim i kombinovanim smetnjama i hroničnim oboljenjima – kazala je direktorica.

Kadar Resursnog centra za djecu i mlade ,,Podgorica” je brojan i stručan.

– Kadar čine defektolog – tifolog, defektolog – somatoped i imamo defektologe – logopede. To nam je usko stručni kadar. Pored toga imamo vaspitače, nastavnike, medicinsko osoblje, i svu ostalu ekipu koja nam je potrebna za izvođenje programa rane intervencije. Kada je u pitanju rehabilitacija imamo fizioterapeute. Imamo pet medicinskih tehničara, oni su nam potreban kadar za njegu djece – objašnjava Lazić Bašić.

JU Resursni centar za djecu i mlade ,,Podgorica” ima ostvarenu saradnju sa svim vaspitno – obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

– Malo više nam fali saradnje sa zdravstvenim centrima i sa domovima za smještaj djece. Sa školama je ostvarena saradnja zbog inkluzije jer Resursni centar kao jedinstvena ustanova, savjetodavno, instruktivno pa i individualnim tretmanima pruža podršku inkluziji djece na nivou cijele države – kazala je direktorica JU Resursnog centra ,,Podgorica”.

Resursnom centru za djecu i mlade ,,Podgorica” bi od značaja bila još veća podrška Ministarstva prosvjete.

– Lakše ćemo izaći iz dosta problema nekim jednostavnim saglasnostima. Sada proširujemo srednje škole, otvaramo jedan prostor za radnu terapiju koja će biti jedinstvena u Crnoj Gori, podrška bi nam značila – kazala je Lazić – Bašić.

Mn.M.

(Tekst realizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija)