DRUŠTVO PREPORUKA

NIKŠIĆ: Danas i sjutra u podne muzički program podrške osobama koje imaju epilepsiju

U susret Međunarodnom ljubičastom danu, 26. martu, koji predstavlja podršku osobama koje imaju neki vid epilepsije, nevladina organizacija ,,Sinergija Novih Krila” danas i sjutra u podne na Trgu Slobode u Nikšiću realizovaće muzički program pod nazivom ,,Svi po malo”. Dvadeset pet muzičara prihvatilo je poziv da bude dio ovog humanog događaja. 
Ovogodišnja tema posvećena je problemu stigmatizacije.
Tema je, ističe Milan Bajalica iz NVO ,,Sinergija Novih Krila”, vrlo kompleksna i otvara prostor za započinjanje konstruktivnog dijaloga sa svim važnim akterima u Crnoj Gori.
– Život osoba koje imaju neki od vidova epilepsije prepun je svakodnevnih prepreka i problema sa kojima se suočavamo i borimo mi sami ili uz podršku naših članova porodica, počev od odbacivanja, neprihvatanja, diskriminacije… Često nemajući prijatelja, pažnje, ljubavi, mogućnosti za zaposlenje, većina od nas ostaje zatvorena u svoja četiri zida, bez nade u svoje bolje sjutra, srećni život, radost i osmijehe – kaže Milan Bajalica iz NVO ,,Sinergija Novih Krila”.
Stoga, ,,polazeći od opredjeljenja naše države da bude u korak sa izazovima sa kojima se suočava savremeni svijet sa jedne, a inspirisani potrebom da pokrenemo brojna pitanja u cilju rješavanja mnogobrojnih problema sa kojima se u svim oblastima u svakodnevnim životima susreću osobe u Crnoj Gori koje imaju neki vid epilepsije”, realizovaće seriju aktivnosti ,,kako bismo sinergijski, zajedničkim trudom nastavili da gradimo temelje tradicionalnosti ovog događaja”, rekao je Bajalica.
Objedinjujući 13. februar, Međunarodni dan epilepsije i 26. mart, Međunarodni ljubičasti dan, pokrenuli su donatorsku akciju ,,Doniraj i ti uz kafu ili čaj za prvi Centar epilepsije u Crnoj Gori”, kojom su pozvali sve da, shodno svojim mogućnostima, prilože novčana sredstva. Brojni kafići i uslužni objekti iz Nikšića prihvatili su, sa zadovoljstvom i zahvalnošću ističe Bajalica, njihovu inicijativu, omogućavajući im da postave donatorske kutije.
– Sa druge strane, kada su pacijenti i epilepsija u pitanju, ukupnoj javnosti prilično je nejasna slika u kom stadijumu i na kom nivou se nalazi Crna Gora danas kada je riječ o tretmanu, troškovima liječenja i mogućnostima primjene savremenih dostignuća u ovoj oblasti. Iz tog razloga, u petak 24. marta u Sali Instituta za javno zdravlje Crne Gore organizovaćemo Okrugli sto na temu ,,Epilepsija i osobe sa nekim vidom epilepsije iz ugla ključnih aktera” – najavljuje Bajalica.
Podršku su pružile opštine Nikšić i Podgorica, pa će tako zgrada opštine Nikšić i most Milenium u Podgorici biti osvjetljeni u ljubičastoj boji, simbolizujući podršku osobama sa nekim vidom epilepsije.
– Ovom prilikom pozivamo sugrađanke, sugrađane i sve one koji budu u Nikšiću da nas podrže, da dođu 18. i 19. marta na Trg Slobode, da uživaju i da se zabave u dobroj energiji i svirkama – poziv je Milana Bajalice iz NVO ,,Sinergija Novih Krila”.
B.R.