DRUŠTVO PREPORUKA

AMSCG: Oprez zbog odrona

Saobraća se po pretežno suvim kolovozima.
– Duž klisura i usjeka su mogući nailasci na sitnije odrone. Vozačima se savjetuje da prilagode vožnju uslovima na putu i poštuju pravila saobraćaja. Na dionicama gdje se izvode radovi neophodna je dodatna opreznost – navodi se u saopštenju Auto moto saveza Crne Gore.
U vremenskom periodu od 15.11.2022. godine do 1.4.2023 godine pneumatici za zimsku upotrebu za sva motorna vozila su obavezni na putevima gdje je to naznačeno signalizacijom, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi. Kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, snijeg, led ili poledica na kolovozu) na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4 mm.
Na auto-putu posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sva vozila.
Za vrijeme sniježnih padavina zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na dionicama preko planinskih prevoja u skladu sa postavljenom saobraćajnim signalizacijom.
Na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane trajekti neće saobraćati od 22.00 do 06.00 sati.
Na regionalnom putu Mojkovac-Đurđevića Tara, u mjestu Dobrilovina, saobraćaj je u prekidu za sve kategorije vozila.
Na magistralnom putu M-1, dionica Debeli Brijeg-Meljine, lokalitet Sutorina, doći će do promjene režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni u periodu od 08.00 do 17.00 sati, zbog sanacije potpornog zida.
Na magistralnom putu M-2, Podgorica-Bioče, zbog izvođenja radova na izgradnji Bulevara Vilija Branta, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni, a moguće su povremene obustave saobraćaja za sve vrste vozila, ne duže od 15 minuta na mjestu izvođenja radova.
Izvode se radovi naspram Komandnog centra tunela Sozina, kao i poslije naplatnog centra i neophodno je poštovanje privremene saobraćajne signalizacije. Apel iz AMSCG vozačima da prilagode brzinu vožnje, prate privremenu i promjenjivu saobraćajnu signalizaciju.
Radovi će se izvoditi na dionici puta naspram Komandnog centra Sozine (prije samog Naplatnog centra); poslije Naplatnog centra Sozina gledajući iz pravca Podgorica-Sutomore, kao i na mostu Đurmani. U toku izvođenja radova saobraćaj će biti regulisan saobraćajnom signalizacijom, a na mostu Đurmani je moguće da će doći i do povremenog naizmjeničnog propuštanje saobraćaja. Apel vozačima da prilagode brzinu vožnje, prate privremenu i promjenljivu saobraćajnu signalizaciju.
Na magistralnom putu M-5, dionica Rožaje-Špiljani, u toku je rekonstrukcija puta. Saobraćaj se obavlja naizmjenično na mjestima izvođenja radova.
Od 1.1.2023 do 30.4.2023. godine na magistralnom putu M-11, Lepetani-Tivat-Krtolska raskrsnica, u mjestu Donja Lastva, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvođenja radova.
Promijenjen je režim saobraćaja od raskrsnice Podgorica-Cetinje-Nikšić do Komanskog mosta.
Promijeniće se režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni u Budvi, od Prijevora do Lastve Grbaljske, počev od 20.02.2023. godine. Potpuna obustava saobraćaja biće u terminu od 10.00 do 14.00 sati svakog dana osim nedjelje.