ART SLAJDER

ANJA DRLJEVIĆ: Prigrlila sam priliku koja mi se pružila za ,,The Handke” projekat

Foto: Zlata Hodžić

Crnogorska glumica, Anja Drljević, dio je projekta ,,The Handke”, premijerno izvedenog 3. juna u Prištini. Pozorišna kuća Qendra Multimedija na čelu sa piscem Jetonom Neziraj i režiserkom Blertom Rrustemi Neziraj, u saradnji sa Mitelfestom iz Italije, Teatro della pergole, najstarijim evropskim teatrom iz Firence, Dortmund Teatrom iz Njemačke, Narodnim pozorištem Sarajevo, Međunarodnim pozorišnim festivalom MESS iz Sarajeva i Heartefaktom iz Beograda okupila je međunarodni ansambl, glumce iz Italije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Francuske i Crne Gore.

Za MNE Magazin, Anja govori detaljnije o ,,The Handke” projektu.

Detalj iz predstave The Handke Project (Foto: Teodora Milovanović)

– U pitanju je savremeni angažovani teatar koji se trudi da istraži ravnotežu između slobode govora, umjetnosti i društvene odgovornosti pozorišta kroz prizmu kontraverznog nobelovca Petra Handkea, koji je iznosio vrlo opasne stavove o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Naša predstava se ne bavi Handkeom lično, već problemom koji on personifikuje, a to je kako kao umjetnici možemo ostati posvećeni svojoj umjetničkoj slobodi, a da istovremeno imamo svijest o odgovornosti prema publici. Predstava će imati turneju do 2024. godine, čekaju nas između ostalog igranja u Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj.

Foto: Zlata Hodžić

Priznaje da je ova uloga značajna za nju iz više razloga.

– Prvi put sam glumila na engleskom jeziku, koji je zvanični jezik predstave. Iako tečno govorim engleski, potpuno je druga stvar glumiti i misliti na stranom jeziku, tako da je to jedna od prepreka koju sam, čini mi se, uspješno savladala. Takođe, imala sam priliku da radim sa jednim od mojih omiljenih glumaca, Arbenom Bajraktarajem, kojeg je dragocjeno gledati kako posvećeno i znalački radi svoj posao – priča Anja.

Sa Arbenom Bajraktarajem u predstavi The Handke Project (Foto: Sovran Nrecaj)

Ovo je Anjin prvi angažman nakon pauze od godinu. U međuvremenu je postala majka, ali uspijeva da uskladi privatne i poslovne obaveze.

– To me nije spriječilo da svoju četvoromjesečnu bebu povedem u Prištinu, gdje smo boravili više od mjesec, koliko je trajao proces. Mnogo mi je nedostajao moj posao, koji za mene nije samo posao, shodno tome odlučila sam da rizikujem i krupnim koracima sam prigrlila priliku koja mi se pružila za ,,The Handke” projekat. Vrijeme prolazi nepovratno, čovjek mora da djeluje, mora da se usudi, pa makar bilo i pogrešno. Voljela bih da tome naučim svog sina. Da je sve moguće – kazala je ona.

Foto: Zlata Hodžić

Anja 22. jula putuje za Italiju gdje će igrati predstavu na Mitelfestu. U međuvremenu očekuje da izađe kratki film ,,Srce od kamena” koji je radila prošle godine sa ekipom iz Sarajeva. Nakon toga, sa Nikšićkim pozorištem, koje je njeno matično pozorište počinje rad na novoj predstavi.

N. Petrović

kud duga