DRUŠTVO PREPORUKA

NIKŠIĆ: U ovoj školskoj godini podijeljeno 100 testova za otkrivanje prisustva psihoaktivnih supstanci

Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti iz Nikšića je tokom ove školske godine izdala 100 besplatnih testova za otkrivanja prisustva psiho aktivnih supstanci, a 37 roditelja im se obratilo za neku vrstu savjeta.

Starosna granica za ulazak u svijet zavisnosti pomjera se prema mlađim uzrastima, što pokazuju i brojna istraživanja, među kojima je najrelevantnije  ESPAD  istraživanje o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci među mladima. Evropsko istraživanje o pušenju, konzumiranju alkohola i droga (ESPAD) organizuje se od 1995. godine svake četvrte godine među mladima uzrasta od 15 i 16 godina u tridesetak evropskih zemalja, među kojima je od 2007. godine i Crna Gora.

-Najvećim dijelom svoje programske aktivnosti Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti realizuje tokom školske godine. U cilju što kvalitetnije saradnje sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola u Nikšiću potpisan je Protokol o saradnji kojim je uspostavljena sveobuhvatna, redovna i efikasna komunikacija, kazala je za MNE Magazin rukovoditeljka Kancelarije- Ljubica Abramović.

U skladu sa istraživanjima i radom Kancelarije, njihova ciljna grupa su prvenstveno učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih i učenici srednjih škola. Kancelarija je, odmah po osnivanju 2006. godine, potpisala Memorandum o saradnji sa Opštom bolnicom, Domom zdravlja, Centrom za socijalni rad, Centrom bezbjednosti Nikšić i NVO ,,Preporod“.

Osim predavanja i tribina, Kancelarija realizuje i radioničarski rad sa učenicima. Sve to radi podizanja nivoa informisanosti djece i omladine o štetnosti uzimanja narkotika, njegovanju zdravih stilova života, prepoznavanju negativnih pojava i distanciranju od njih.

Tokom ove godine radom Kancelarije obuhvaćeno je tri hiljade učenika osnovnih i srednjih škola u Nikšiću. Jednim dijelom svoj program Kancelarija realizuje u saradnji sa Upravom policije, grupom za suzbijanje droga kao i JU Domom učenika i studenata ,,Braća Vučinić“.

N.P.

(Tekst objavljujemo u okviru projekta ,,Reci NE svim oblicima zavisnosti“ podržanog od Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija)