DRUŠTVO SLAJDER

NTO NEĆE DA GOVORI O PROPUSTU: Niko nije kontrolisao šta blogerka objavljuje

 

 

Objava blogerke Jovane Kvržić, koju je nedavno radi promocije ugostila Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, a koja je potom sa plaže postavila stori na društvenim mrežama uz opis – kao da nijeste u Crnoj Gori, predstavlja školski primjer kako ne treba realizovati marketinške aktivnosti.

To je za portal MNE magazin kazala prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, vanredna profesorica iz oblasti marketinga i menadžmenta.

-Ne morate biti nikakav marketinški stručnjak da biste zaključili da je, najblaže rečeno, vrlo problematično promovisati Crnu Goru kao turističku destinaciju na način što ćete iznijeti stav da je osjećaj takav da kao da nijeste u Crnoj Gori. Međutim, to svakako ne znači da jednu dobru ideju i inicijativu treba a priori odbaciti zbog sporne sitacije koja se desila, već da ona treba da nam bude lekcija za ubuduće – kaže profesorica.

Bez odgovora na pitanja

Nacionalna turistička organizacija nedavno je organizovala posjetu influensera, blogera iz Srbije kako bi se upoznali sa turističkom ponudom CrneGore. Obilazili su luksuzni turizam, odnosno luksuzne rizorte, hotele, restorane… Javnost je, međutim, oštro osudila istup blogerke Jovane Kvržić na društvenim mrežama. Taj sporni status je brzo uklonjen. Iz NTO nam, međutim, nijesu odgovorili na pitanja o ovom slučaju. Ne znamo kako gledaju na to, jesu li razgovarali sa blogerkom, koliko je građane koštala ova posjeta.

Ne mogu da pišu šta im padne na pamet

Dok oni izbjegavaju da pričaju o ovoj temi, profesorica Jakšić -Stojanović kaže za naš portal da nije dovoljno samo angažovati blogere, vlogere, influensere, jutjubere, tiktokere. Potrebno je, kaže ona, imati viziju, definisane ciljeve, odgovore na pitanja- kome se obraćamo, šta želimo da postignemo, koja je naša poruka?

-Da smo odgovorili na ova pitanja, vjerovatno ne bismo došli u situaciju da nam objava u okviru promocije Crne Gore kao turističke destinacije bude ,,kao da niste u Crnoj Gori” i kao ista postane predmet komentara na društvenim mrežama među stručnom i laičkom javnošću već danima. Takođe, moramo imati i određeni sistem kontrole, jer zamislite kada bi svaki od angažovanih blogera, vlogera, influensera, tik tokera, jutjubera itd.  pisao i objavljivao sve ono što mu padne na pamet u određenom momentu bez ikakve kontrole – upozorava profesorica.

Greške skupo koštaju i teško se praštaju

Dodaje da to može biti posebno rizično imajući na umu činjenicu da se kanalima digitalnog marketinga informacije prenose jako brzo i u kratkom vremenskom periodu stižu do velikog broja korisnika, a greške skupo koštaju i teško se praštaju.

-Ali, ja svakako želim da vjerujem da će ovo biti lekcija iz koje ćemo naučiti jako mnogo i da ćemo ubuduće mnogo ozbiljnije pristupiti realizaciji sličnih aktivnosti – istakla je ona.

Ideja promocije dobra

Profesorica, komentarišući ovaj vid promocije za koji se odlučila NTO,  kaže da ovakve aktivnosti, naravno, ukoliko se adekvatno realizuju, mogu predstavljati izuzetan mehanizam promocije turističke destinacije. Klasični marketing je, ocjenjuje ona, obično podrazumijevao organizaciju boravka novinara u određenoj destinaciji (obično u pred-sezoni i post-sezoni), dok danas taj koncept podrazumijeva i druge kreatore javnog mnjenja koji se mnogo više fokusiraju upravo na digitalni marketing. Tu se prvenstveno misli na influensere, blogere, vlogere, jutjubere, posebno u segmentima koji su značajni za razvoj turizma u jednoj destinaciji (kultura, gastronomija, zdrav život, aktivni odmor).

-Pokretanje ovakve inicijative je svakako za pohvalu, imajući na umu aktuelne trendove i kretanja na tržištu, činjenicu da živimo u vremenu u kojem se proces digitalizacije ubrzano odvija, ulogu društvenih mreža u svim segmentima poslovanja i svakodnevnog života, pozitivna iskustva nekih od najpoznatijih turističkih destinacija svijeta kada je u pitanju ovakav način promocije turističke destinacije – rekla je ona.

Profesorica ističe da organizovana putovanja za blogere, vlogere, influensere, jutjubere koji će se upoznati sa turističkom ponudom Crne Gore i predstaviti je i preporučiti na svojim blogovima i vlogovima, instagram profilima, jutjub kanalima, mogu podstaći privlačenje novih ciljnih grupa, unaprijediti imidž Crne Gore na međunarodnom turističkom tržištu, doprinijeti njenom boljem pozicioniranju.

O čemu treba voditi računa

Upitana o čemu ubuduće sve treba voditi računa kada se donese odluka za ovaj vid turističke promocije, kaže da ono što se nipošto ne smije zaboraviti jeste činjenica da je digitalni marketing jedan kompleksan proces koji podrazumijeva ozbiljan i studiozan pristup i adekvatno strateško planiranje, te se njemu mora posvetiti posebna pažnja. Najprije, objašnjava profesorica, kroz izradu adekvatne strategije digitalnog marketinga turizma Crne Gore, definisanje ključnih ciljeva koji se žele postići, identifikovanje najznačajnijih aktivnosti i mjera koje treba realizovati kako bi se ostvarili željeni ciljevi. To treba raditi i kroz pripremu akcionog plana sa jasno definisanim nosiocima svih planiranih aktivnosti  i vremenskim okvirom za realizaciju. Ističe i da je svakako važna adekvatna kontrola i evaluaciju svih realizovanih aktivnosti.

-Jedino tako doživljen i realizovan digitalni marketing može  doprinijeti ostvarivanju strateških ciljeva bilo koje turističke destinacije, uključujući i Crnu Goru – ističe profesorica Jakšić – Stojanović.

N.Đ.