DRUŠTVO PREPORUKA

VISA ISTRAŽIVANJE: Skoro šest od deset mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori spremno da koristi pametne telefone kao POS terminale

 

  • Primjena aplikacije koja to omogućava olakšala bi proces prihvatanja plaćanja kod više od polovine srednjih (65 odsto) i mikro preduzeća (63 odsto), kao i 46 odsto malih biznisa
  • Svako drugo domaće preduzeće koristi samo tradicionalni POS terminal za plaćanje karticama

Beskontaktna plaćanja trajno su uticala na globalnu trgovinu i ponašanje potrošača, pružajući im mogućnost da bezbjedno i sigurno kupuju tokom pandemije koronavirusa. Veliki broj građana se izjasnio da više neće kupovati u prodavnicama koje prilikom plaćanja zahtIjevaju kontakt sa blagajnikom ili platnim uređajem. Prema poslJednjem istraživanju kompanije Visa, „Klikom do digitalne trgovine“[1], svako drugo preduzeće kod nas koristi i tradicionalni POS terminal za plaćanje karticama, koji iziskuje unošenje PIN koda.

Sa druge strane, ohrabrujuća je činjenica da je gotovo šest od deset mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori spremno da koristi nove tehnologije tj. da putem mobilne aplikacije prihvata beskontaktna plaćanja, podaci su ovog istraživanja. Više od 60 odsto ispitanika iz kategorije srednjih i mikro preduzeća, kao i njih 46 odsto iz segmenta malih biznisa reklo je da bi takva primjena mogla da olakša proces prihvatanja plaćanja njihovoj firmi.

-Treba pohvaliti spremnost lokalnih preduzetnika da usvoje inovativna, praktična rJešenja u trenutku kada se sve više potrošača okreće beskontaktnom plaćanju karticama, pametnim telefonima i gedžetima. Tap to Phone tehnologija, koja transformiše Android pametne telefone sa NFC podrškom u mobilne POS terminale, od nedavno je dostupna i u Crnoj Gori putem CKB GO POS usluge CKB banke i aplikacije MojPOS Hipotekarne banke. Vjerujem da ova tehnologija preduzećima pruža pristupačan, jednostavan i bezbjedan način da prihvate digitalna plaćanja, zadrže konkurentnost u novoj ekonomiji i unaprijede poslovanje. Širom regiona već vidimo pozitivne efekte Tap to Phone tehnologije, prije svega u premošćavanju digitalnog jaza između preduzeća različitih veličina, ali i praćenju novih potreba samih potrošača- izjavio je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Kao benefite koje bi korisnici mogli da imaju od ove metode u poređenju sa gotovinskim plaćanjem, preduzeća u najvećoj mjeri navode praktičnost, brzinu u odnosu na druge metode plaćanja, kao i lakoću plaćanja. S druge strane, mnogi su i dalje skeptični po pitanju dodatnih troškova i činjenice da je u pitanju nova tehnologija sa kojom ni oni, ali ni njihovi kupci, nisu još dovoljno upoznati.

Istraživanje „Klikom do digitalne trgovine“ je regionalna studija percepcije mikro, malih i srednjih preduzeća koju je kompanija Visa sprovela u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Zanimljivo je da razmišljanje da će Tap to Phone tehnologija olakšati proces plaćanja raste kako raste i veličina preduzeća, dok u Crnoj Gori prednost upotrebe mobilnog telefona kao POS terminala prepoznaju gotovo u jednakoj mjeri vlasnici srednjih i mikro preduzeća.

U cilju podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, Visa je u više od 35 zemalja svijeta uvela Tap to Phone rešenje, koje već funkcioniše na 35.000 pametnih uređaja za beskontaktna plaćanja.

O Visa Inc.

Visa (NYSE: V) je svjetski lider u digitalnim plaćanjima, koji omogućava transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih i državnih institucija u više od 200 zemalja i teritorija. Naša misija je da povežemo svijet preko najinovativnije, praktične, pouzdane i bezbjedne platne mreže, kako bismo pomogli pojedincima, preduzećima i privredama da se razvijaju. Vjerujemo da ekonomije koje rade na uključivanju svih svugdje, daju podsticaj svakome i vide pristup kao temelj budućnosti kretanja novca. Za više informacija, posjetite Visa.com, rs.Visa.com, i facebook.com/VisaSerbia.

[1] U maju 2021. godine kompanija Visa sprovela je studiju percepcije pod nazivom „Klikom do digitalne trgovine“ među 200 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Studija je sprovedena kako bi se ispitao njihov odnos prema netradicionalnim vrstama plaćanja.

PR