DOM PREPORUKA

IDEJE ZA BOŽIĆ: Kako složiti predjelo na tanjir u obliku jelke

Foto: volim-meso.hr

Kreativni tim portala volim-meso.hr dao je predlog kako posložiti predjelo na tanjir u obliku jelke.

Drvo za domaći ugođaj
Da, drvena je daska najbolji odabir za serviranje mesno-sirnog pjata. Svakako odaberite neku veću kako biste mogli složiti što više namirnica.

Tu istu dasku možete koristiti i za rezanje narezaka i sireva pa ćete zaprljati manje suđa. Uostalom, drvo uvijek daje topao i domaći ugođaj, čak i kada pjat pripremate za ,,hladni” kancelarijski prostor.

Redoslijed slaganja
Mesne, sirne i kisjele namirnice isprepletite po rodovima i redovima. Ako pratite oblik daske, odnosno želite ispuniti cijelu njenu površinu, namirnice počnite slagati od sredine prema vanjskim uglovima, kako se ne bi dogodilo da vam u centru ostane premalo mjesta.

Ako ćete praviti ovu našu, u obliku jelke, krenite slagati od dna, lakše ćete držati kontrolu nad oblikom i izbjeći ,,pijani bor”, poručuju sa portala volim-meso.hr.

Mesne delicije
Odaberite četiri do pet vrsta mesnih ukusa – narezaka, od šunke, pršuta ili mortadele do trajnih kobasica. Kombinujte različite ukuse, oblike i veličine.

Različitost će dati dinamičniji i ljepši izgled pjatu, a u većim društvima se uvijek nađe nekoliko izbirljivih gostiju pa se pobrinite da ne ostanu zakinuti.

Što sa sirom?
Cijela priča biće puno praktičnija ako sir izrežete na veličinu zalogaja ili format pogodan za nabadanje na čačkalice. Kao i s mesom, odaberite nekoliko vrsta sireva, možete ići putem – tvrdi, polutvrdi i mekani.

Takođe, možete nabaviti sireve različitog porijekla – kravlje, ovčje ili kozje. Osim toga, polutvrdi sirevi su idealni za izrezivanje raznih božićnih oblika uz pomoć kalupa za keks (zvijezda na vrhu naše ,,jelke”).

Nešto svježe i nešto kisjelo
Mini paradajz logičan je izbor uz predjelo, a od svježeg povrća, možete, recimo, narezati i šargarepu na prutiće. Nipošto nemojte zaboraviti ukiseljene poslastice poput uobičajenih kisjelih krastavaca, maslina s punjenjem ili bez (zgodnije su one bez koštica) ili lučica.

Nama su paradajz, masline i lučice bile odlične u ulozi kuglica za jelku.

Krušna pratnja
Svakom tanjiru potrebna je potpora u vidu neke vrste hljeba ili slane grickalice. Odaberite barem dvije vrste hljeba od različitog brašna, a poželjni su manji i uži formati poput bageta.

Osim svježeg hljeba, pjat će dobro upotpuniti i grickalice poput slanih krekera ili grisina (koji su nama poslužili za ,,deblo” jelke).

Začinske grančice
Grančice svježih začina koje nalikuju ,,jelkama”, poput mirođije ili ruzmarina, zgodan su dodatak božićnom pjatu. U vizualnom smislu, svakako, ne bi ih niko trebao jesti. Držite ih u vodi (kao cvijeće) nakon što ih kupite, kako vam ne bi uvenule.

Oraščići i voće
Ako se želite sasvim razmahati, tanjir upotpunite orašastim plodovima poput badema, oraha, indijskih oraščića…

Što se voća tiče, zimi birajte jabuke, njihova je svježina dobrodošla. Uvijek se možete poigrati i sa suvim voćem, poput marelica i grožđica.

Izvor: volim-meso.hr