ART PREPORUKA

SARAJEVO: Sinoć je otvoren 16. Pravo Ljudski Film Festival

Foto: Tamara dela Fuente

Juče, 1.12. u 20:30 u kinu Meeting Point Sarajevo pred publikom uživo i online počelo je 16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala, saopšteno je iz PR tima festivala.
Sarajevska publika imala je priliku da pogleda film otvaranja Kamila i Uliks, rediteljke Diane Toucedo, koji je prošle sedmice imao svoju svjetsku premijeru na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA. Nakon projekcije, uslijedio je i razgovor uživo s rediteljkom Toucedo.

Foto: Tamara dela Fuente

Kumjana Novakova, direktorica festivala, povodom otvaranja je izjavila:
– Šesnaesto izdanje festivala otvoreno je insistiranjem na važnost zajedništva – u kulturi, odnosno u javnom prostoru. Biti zajedno znači dijeliti, odnosno vjerovati u društvo i sistem koji se zasniva na prakse dijeljenja, nasuprot antropocentričnog poretka čija se paradigma gradi na privatnom vlasništvu i kapitalu. Kamila i Uliks Diane Toucedo otvorio je i kroz slike, kao i kroz razgovor, pitanje kompostnih metodologija i kompostnog života: život koji gradi moguće budućnosti spajanjem dovoljno-zajedničkog, feministički otvorenog ljudskog i ne-ljudskog svijeta. Nadam se da će i sijedeći i svaki dan festivala kreirati mikro-prostore zajedničkog i zajedništva kroz sve svoje sadržaje.

Foto: Tamara dela Fuente

Program drugog dana festivala počeće danas u 15:00 u kinu Meeting Point filmom Naslijeđe, reditelja Ephraima Asilia koji je nakon svjetske premijere na Toronto International Film Festivalu te evropske premijere na Berlinaleu osvojio Cinéma du Réel Award ranije ove godine. Film prati mladića koji nasljeđuje kuću svoje bake i, uz ohrabrenje svoje djevojke, pretvara je u afro-američki socijalistički kolektiv gdje zajednica čini osnovu porodice. Nakon filma Nasljeđe, u kinu Meeting Point u 17:00 biće prikazan filmovi Rock Bottom Riser Ferna Silve dok u 19:00 festivalska publika će imati priliku pogledati film Babilônia 2000 za koji režiju potpisuje Eduardo Coutinho.
U Filmskom Centru Sarajevo danas se otvara Zumiraj prava program za mlade. U pitanju je platforma za dijeljenje iskustava koja spaja socijalno angažirani film i umjetnost te aktivizam s iskustvenim, neformalnim obrazovnim prilikama. Kao obrazovni program, djeluje na tri nivoa – kritičkom (razumijevanje i analiza filmova i tema koje pokrivaju različiti filmovi i umjetnička djela); kulturalnom (proširivanje iskustva mladih s filmom) i kreativnom (mladi ljudi koji sami stvaraju filmove).

Foto: Tamara dela Fuente

U sklopu programa Zumiraj prava danas od 16:00 biće prikazana i dva filma s 9. izdanja radionice Ko je vidio video?, neformalnog obrazovnog programa za razvoj i produkciju kreativnog dokumentarnog filma u organizaciji Udruženja Pravo Ljudski. Filmovi KVV radionice koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu su -9.4 dBA mladog redatelja Alija Huremovića i Šupa u režiji Berina Rizvanovića. Pored radova mladih BH redatelja, u programu Zumiraj prava biće prikazani još i filmovi Nacrt utopije u režiji Cataine de Sousa i Nicka Tysona te film Stop- Zemlia redateljice Kateryne Gornostai. U Filmskom Centru Sarajevo u 18:00 biti će prikazan film Novi gospel redatelja Milo Raua, koji se nalazi u glavnog programu festivala.
Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održava se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.
Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne zadužbine za demokraciju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je Specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.
Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite našu web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.

kud duga