MODA SLAJDER

ZAVRŠEN SOMERSBY FASHION WEEK MONTENEGRO: U fokusu zaštita životne sredine i posljedice pandemije

Dvadeset deveto izdanje manifestacije Crnogorske nedjelje mode-Somersby Fashion Week Montenegro, u organizaciji Modne komore Crne Gore, završeno je sinoć.
Završno veče  Kronenbourg Fashion Day otvoreno je kolekcijom modne kreatorke Marine Banović, a zatvoreno revijom modne kreatorke Milene Đurđić. Modele su predstavili i studenti treće godine modnog dizajna UDG, Nada Koljenšić i Natalija Urbanova. 
Ono što je svima bilo zajedničko jeste društveni i ekološki angažman u modi.
Crnogorska modna kreatorka Marina Banović otvorila je veče kolekcijom koju je uradila sa svojim učenicima odjeljenja III-7 SSŠ ,,Spasoje Raspopović”, smjer Modni krojači.
Kolekcija ,,Moda hoda brzo” bila je inspirisana reciklažom. Nastala je kao malo istraživanje reciklaže džinsa i već postojećih odjevnih komada. Koristili su pozamanteriju i druge tehnike.
U kolekciji su predstavljeni raznovrsni načini na koji je džins korišćen, uz pantalone i šortseve sa šljokicama, pola džins-pola sako, džins sa lancima sa strane, haljina sa pojasom i džepovima od džinsa, te animal-print kaput sa džepovima od džinsa. Uz to, kolekciju su činile trenerke, haljine, pantalone, majice, jakne i kaputi, najvećim dijelom u pastelnim bojama. Interesantan je bio i detalj lanaca na gornjem dijelu trenerke.
Na kraju, kreatorka, manekenke i učenice  pozdravljene su aplauzom publike.

This slideshow requires JavaScript.

Studenti treće godine odsjeka za modni dizajn na UDG-u  svojim kolekcijama bavili su se konceptom samoodržive mode. Imali su dvije prezentacije.
Diplomci za 2021. godinu predstavili su se projektima pod sloganom ‚‚Create future”.
Prva je, sa kolekcijom ‚‚Sourceful”, na pistu ,,izašla” Aleksandra Pismenskaya. Ona je prikazala pet kreacija – bijelih i crnih sa sivim geometrijskim šarama koje su davale zanimljiv detalj haljinama.
Nakon nje, pet modela iz kolekcije ‚‚yoUniverse” prikazala je Jelena Rudović. Ona je, takođe, imala intersantan detalj u vidu topa, a kasnije i na bijelim pantalonama, koji je s jedne strane izgledao kao drvo, a s druge kao lica dvoje ljudi.
Studenti treće godine zatim su sa po jednim modelom predstavili projekat ‚‚Širom zatvorenih očiju”. Na bimu su se mijenjale slike deponija i ptica, ljudi, zagađenog vazduha, uz poruke ,,zero waste” (nula otpada), ,,recycled” (reciklirano), ,,eco” (ekološko), ,,ethical” (etično), ,,redesign clothes” (redizajnirana odjeća), ,,sustainable fashion” (održiva moda), ,,wild dumps” (divlje deponije), ,,water polution” (zagađenje vode) i njime ukazali na problem zagađenja životne sredine. Poruke su poslali i odjećom, nudeći rješenje kroz originalan konceptualni likovni i modni izraz koji podstiče na razmišljanje, ali i na moguća rješenja zaštite životne sredine. Tako je na crvenoj traci crne kreacije bilo ispisano ,,Washing green – we don’t see her” (izblijedjela zelena – ne vidimo je), druga bijela haljina imala je dio koji je podsjećao na zgužvani papir i otpad, treća bijela haljina imala je dio poput konopa koji je vezao ruke i podsjećao na zarobljenost čovjeka uslijed zarobljenosti životne sredine.

This slideshow requires JavaScript.

– Tri grupe modela, podijeljene tematski, provešće vas principom rada samodrživosti kroz problem manjka svijesti o zagađenju, posljedicama istog ali i mogućim rješenjima kao podsticaj za razvoj sistema samodrživosti u modi, pa samim tim i zaštite životne sredine – kazali su organizatori u dostavljenom saopštenju o ovom projektu.
Mentorka im je bila vandredna profesorica, mr Ana Vasiljević -Čelar.
Nada Koljenšić predstavila je prvu kolekciju vjenčanica. Nazvala je ,,Bijela rada”.

Predstavljeno je osam bijelih vjenčanica, različitih dužina, od sirena do kratke haljine mrežastih rukava, nekih sa aplikacijama, druge sa zvjezdicama, treće sa dubokim prorezom. Prikazana je i jedna odjevna kombinacija topa i pantalona.
Materijali koje je koristila su unikatni i ručno rađeni, sa kristalima i perlicama, vezenim šljokicama, čipkom, muslin svilom, svilenim organdinom i tilom.

This slideshow requires JavaScript.

Publici se  kolekcijom ,,Moonlight” predstavila ruska dizajnerka Natalija Urbanova, u sklopu brenda ,,Nurban”. Duh Italije na pistu su donijeli crnogorski sopran Emilija Minić i Aleksandar Bubanja na klasičnoj gitari. Manekenke su prošetale u  haljinama u pastel, crnoj, sivoj i pozlaćenoj boji, a odjevne kombinacije upotpunila je Urbanova tijarama.

This slideshow requires JavaScript.

Modna kreatorka Milena Đurđić zatvorila je Crnogorsku nedjelju mode. I ovoga puta prikazala je društveno angažovanu kolekciju koja je u centru, tematski, imala pandemiju koronavirusa. Nazvala je ,,Kao i vrijeme koje nas prati – grubo vrijeme”. Otuda i modeli većinom u crnoj boji, ali i bijeloj asocirajući na novu nadu.
Prikazala je 30 kreacija, a manekenke je predvodila nekadašnji top model Marija Vujović -Vukčević, koja je donijela svjetski duh na crnogorsku pistu. Ovo je bilo prvi put da je nekadašnji Viktorijin anđeo prošetao pistom u rodnoj Crnoj Gori.
Đurđić je ranije objasnila da se za crnu i bijelu boju odlučila jer je to slika vremena u kojem je čovječanstvo živjelo tokom pandemije koronavirusa, ,,bez boja, slobode koja nam je oduzeta”.

This slideshow requires JavaScript.

Ta zatvorenost i nesloboda prikazana je u crnim kožnim kreacijama, dok je vrijeme koje dolazi nakon toga predstavljeno kroz bijele modele.
Kroz munju i suze, puste ulice i maske prikazane na bimu, uz poruku ,,Watch-feel-experience-wear” (gledajte-osjetite-iskusite-nosite), hodale su manekenke u zanimljivim višeslojnim i višeznačajnim kreacijama.  Predstavljene su haljine, kombinezoni, kabanice, sakoi i pantalone.
Na kraju, Đurđić i manekenke pokazale su znak ,,peace” (mir) i dobile aplauz publike.
Jelena Kažanegra predstavila je novi, autorski, singl ,,Mjesečar” i spot za njega u kome je prikazala ljepote Crne Gore.
– Hvala svima. Htjela bih da zahvalim i organizatorima što je baš na Fashion Weeku moj novi singl imao premijeru – kazala je Kažanegra nakon aplauza publike.
Organizatori su Somersby Fashion Week Montenegro vodili u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, pa su na kraju dobili pohvale i od turističke inspekcije koja je nadgledala događaj.
– Iz Turistička inspekcije su kazali  da odavno nisu bili na bolje organizovanom događaju usred pandemije. Zadovoljan sam. Nimalo nije bilo lako. Dizajneri su najviše ugroženi kada je pandemija u pitanju. Svi smo to stresno doživljavali, ali, uspjeli smo da događaj organizujemo na najbolji mogući način. Zato zahvaljujem svima – rekao je na kraju večeri izvršni direktor Modne komore Crne Gore Srđan Lubarda.
Za frizure je bio zadužen tim Kuće mode i ljepote Zoran sa Zoranom Vukčević na čelu, dok je šminka bila ,,Farmasi”.
B.R.
Foto: B. Šekularac

(Više fotografija u foto galeriji)