MODA SLAJDER

IFF GREEN EDITION PORTO MONTENEGRO: Od cvjetnih i animal printova do srebrnih detalja

Treće izdanje International Fashion Festivala – Green Edition – Porto Montenegro 2021. otvoreno je sinoć na novoj lokaciji Jetty 2 revijama slovenačkog brenda ,,Lisca” i crnogorske kreatorke Maje Pavićević.
Brend ,,Lisca” predstavio je 33 modela iz kolekcije proljeće/ljeto 2021. i donio novi, originalan pogled na pojam ,,swimwear”, odnosno odjeća za plažu. Predstavljeni su jednodjelni i dvodjelni kupaći kostimi, haljine, suknje, topovi, tunike i šortsevi za plažu, te kaftani. Dominantni su bili cvjetni dezeni i animal print. Pojedini modeli bili su upotpunjeni šeširima.
– Prezadovoljni smo kako je proteklo predstavljanje brenda ,,Lisca” večeras. Porto Montenegro kao lokacija koja je potpuno savršena i magična uspjela je da ugosti ,,Liscu” kao najboljeg prijatelja. Naše dame su iznijele modele fantastično – rekla je za Montenegro magazin marketing menadžer brenda ,,Lisca” Milica Rašić.

This slideshow requires JavaScript.

Maja Pavićević predstavila se kolekcijom pod nazivom ,,Jelena” za koju joj je inspiracija bila njena kćerka.
Modeli su imali interesantne srebrne detalje poput mrežastog dijela na bijelom sakou, ili srebrne linije, takođe na bijelom sakou, srebrnih resa na bijelom saku, te srebrnog topa koji se spajao sa kratkom haljinom sa karnerima ili džepa na crnoj haljini. Defile kreacija i izlazak Pavićević propraćen je dugim aplauzom i uzvicima ,,bravo!”
– Sarađujem sa Vesnom Mandić toliko godina i uvijek nam je saradnja odlična. Mjesto na kojem se nalazimo je posebno. Ispunila mi se želja da budem ovdje – rekla je Pavićević za Montenegro magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Direktor hotela ,,Regent Porto Montenegro” Kaj Dikman kazao je da je da su viđeni predivni modeli i da je zadovoljan kako je proteklo prvo veče Festivala.
– Bilo je ovo sjajno veče. Tema održivosti se poklapa sa svime što ovdje pokušavamo da uradimo. Sjutra jedva čekam da vidim reviju Ronalda van der Kempa – rekao je Dikman.
Direktorica modne agenije ,,Fabrika” Vesna Mandić istakla je da je zadovoljna što su uspjeli ove godine da održe treći Internacionalni modni festival.
– Večeras smo gledali dvije divne kolekcije – ,,Lisca”, ne samo slovenačka, nego možemo reći i svjetska kompanija. Imaju prodaju u više od 60 zemalja svijeta, prikazali su divnu, najnoviju kolekciju,  a Maja Pavićević je dokazala da je ,,atelje moda”. Atelje moda podrazumijeva vrhunsku izradu, unikatne modele, vrhunske materijale i mislim da Maja sa ovom kolekcijom s kojom se večeras prikazala, može da ode na reviju u najvećim svjetskim centrima. Ja sam veoma zadovoljna kako su izgledale revije – rekla je Mandić.
Marketing i PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić kazao je da su iz Porto Montenegra zadovoljni.
– Nova lokacija za nas, mulo dvojka i ovo je, čini mi se, pravi Porto Montenegro. Centrala našeg nautičkog naselja. Dvije izuzetno interesantne revije bile su dobar uvod u ono što nas očekuje sjutra. Drago nam je da je Maja Pavićević imala priliku da se predstavi, uz ,,Liscu”. Ono što svi s nestrpljenjem očekujemo jesu Ronald van der Kemp i Aleksandra Džaković, odnosno AKKA. Definitivno, kao što ste već nekoliko puta večeras čuli, poruka koju Porto u svim svojim praksama uspostavlja jeste održiva moda, ali kroz održivi život. Mi smo kao naselje prepoznati po tome da zaista radimo po zelenim principima. Nećete vidjeti plastiku ni u jednom od naših ugostiteljskih objekata. Trudimo se zaista da ugostiteljstvo, kao i uopšte hotelijerstvo postavimo na jedan viši nivo, zato mi je izuzetno drago da je i delegacija Evropske unije, ali i Vesna ispred ,,Fabrike” zaista poslala, kao što sam i na press konferenciji prije nekoliko sedmica rekao, jednu jaku poruku da moda treba da bude održiva, kao i što životi svih nas treba da budu održivi, u smislu pametnog razmišljanja o tome šta nam nosi sjutra. Sve je definitivno neizvjesno, sa kovidom ulazimo u izuzetno velike probleme, tako da mi se čini da smo i večeras poslali jednu poruku da smo zajedno jaki i da možemo da razmišljamo, kao što ćemo to sjutra i vidjeti, kada budemo gledali Ronalda van der Kempa sa 80 haljina, kad vidimo da je čovjek napravio spektakularnu priču sa već upotrebljivanim materijalom, odnosno, sa onim što  je već negdje imao – kazao je Kalezić.
Večeras će se publici predstaviti crnogorska kreatorka Aleksandra Džaković i nizozemski dizajner Ronald van der Kemp kolekcijama održive mode.
Organizatori su modna agencija ,,Fabrika” i Porto Montenegro.
B.R.
Foto: B. Šekularac