DRUŠTVO PREPORUKA

ĆERANIĆ: Počele prijave za domove, uz poštovanje mjera NKT

Prvi dan za podnošenje prijava za smještaj u domovima u Crnoj Gori protekao je bez gužve. Svega tri učenika u Podgorici aplicirala su za Dom i to elektronskim putem, kazala je za Novu M Slobodanka Ćeranić, jedna od članica komisije.

– Pravo na smještaj imaju svi redovni učenici koji su van mjesta PG, a pohađaju jednu od devet srednih škola u Podgorici. Obezbijedili smo sve mjere koje nalaže novonastala situacija Covid 19 – kazala je Ćeranić.

Učenici su u obavezi da prilože neophodnu dokumentaciju koja je predviđena konkursom. Dakle, mogu to uraditi lično, uz poštovanje svih preporuka u cilju spriječavanja širenja korona virusa, ali i elektronskim putem, kao i poštom.

– Potrebna dokumentacija su ovjerena svjedočanstva od osmog i devetog razreda za prvu godinu, a za drugu, treću i četvrtu svjedočanstva od završnog razreda, takođe ovjerena. Osim toga, potvrdu o mjestu boravka, odnosno prebivališta – kaže Ćeranić za Novu M.

U Domu učenika u Podgorici ima mjesta za 130 učenika, u Kotoru za 50 , u Nikšiću 44, u Plužinama 89, na Cetinju 15, a u Beranama 127 mjesta.

– Bude skoro svake godine popunjeno, uglavnom taj broj bude tu približno isti, nema nekog pada niti velikog porasta broja zainteresovanih . Kapaciteti nam budu svake godine popunjeni – dodaje Ćeranić.

Kako navodi, za cijenu od oko 25 eura, na mjesečnom nivou, učenici imaju smjestaj, tri obroka, besplatno korišćenje interneta kao i biblioteke.