MAGAZIN SLAJDER

DIMITRIJE VOJNOV U OGLEDALU: Danas svemu vidim realnu veličinu

Foto: Vesna Lalić

Današnji gost rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je dramaturg, scenarista, filmski kritičar i glumac Dimitrije Vojnov.
Rođen je u umjetničkoj porodici, u Beogradu, 29. avgusta 1981. godine. Djetinjstvo u ovom razgovoru opisuje kao period otkrivanja svijeta u kome sve djeluje veće nego što zaista jeste i doba ,,kad još preko neke prepreke mogu da te prenesu roditelji ako ne možeš da je savladaš.”
Vojnova upravo filmska publika upoznaje u ostvarenju Gorana Markovića ,,Tito i ja”. Tada je imao 11 godina i za ulogu Zorana dobio je prvi honorar.
Slijede ostvarenja ,,Prvi put s ocem na jutrenje” Dejana Ćorkovića, ,,Vizantijsko plavo” Dragana Marinkovića i serija ,,Broz i ja”. Nastupa pauza od sedam godina, da bi se 2000, 2002. i 2003. godine vraćao glumi, ovoga puta u kratkometražnim filmovima ,,Oštrica brijača” Nedeljka Kovačića, ,,Zapečen” Ivana Petrovića, ,,Do poslednjeg kolokvijuma” Koste Đorđevića i ,,Gotovo mitski” Mine Đukić. Godine 2003. glumi u ostvarenju Slobodana Šijana ,,Siroti mali hrčki”, 2005. u ,,Jug jugoistok” Milutina Petrovića, 2006. ,,A3 – Rock'n'Roll uzvraća udarac” Srđana Dragojevića, ,,Zoni mrtvih” Milana Konjevića i Milana Todorovića i 2011. ,,Paradi” Srđana Dragojevića.
U Beogradu je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti kao student generacije. Uporedo sa glumom, od 2002. godine počinje da radi kao scenarista. Potpisuje priče za ostvarenja ,,Još ne sviće rujna zora”, ,,Aurora”, ,,Podijum”, ,,Noć uz video”, ,,Do poslednjeg kolokvijuma”, ,,Novogodišnji program”, ,,E-Snuff”, ,,Vuk”, ,,Porno teletabis”, ,,Đačka istorija srpskog filma”, ,,Agencija za SiS”, ,,A3 – Rock'n'Roll uzvraća udarac”, ,,Tri linije ljubavi”, ,,Doba nevinosti”, ,,E-Pigs”, ,,Šesto čulo”, ,,Šišanje”, ,,Doktor Rej i đavoli”, ,,Uloga moje porodice u ratu svetova”, ,,The ABCs of Death”, ,,Montevideo, vidimo se!”, ,,Montevideo, Bog te video”, ,,Mali Budo”, ,,Julija in alfa Romeo”, ,,Jesen samuraja”, ,,O bubicama i herojima”, ,,A.I. Rising”, ,,Žigosani u reketu”, ,,Mališan”, ,,Deathcember” i ,,Državni službenik”.
Urednik je filmskog bloga ,,Doba nevinosti”, koji je posvećen kritici i praćenju srpskog filma.
Vojnov kaže da, kako vrijeme odmiče, ima sve manje strpljenja za ljude koji su ,,upadljivo manje zainteresovani za zadatak na kojem radimo, a sve teže podnosim i saradnike od kojih ne mogu da dobijem sličnu energiju onoj koju ja ulažem.”
Od filmova i knjiga preporučuje ,,Atlas oblaka”, oživio bi Njegoša, a kad su putovanja u pitanju, pamti jedno ,,pakleno” 2009. godine, u Italiju, kada se u više navrata upitao da li će se vratiti kući u jednom komadu.

Na snimanju filma UNA Miše Radivojevića

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– To je period otkrivanja svijeta u kome sve djeluje veće nego što zaista jeste, i doba kad još uvijek preko neke prepreke mogu da te prenesu roditelji ako ne možeš da je savladaš. Danas svemu vidim realnu veličinu i svaku prepreku moram sam da prevaziđem.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Sjećam se. Bio je to honorar za film ,,Tito i ja”. Kupio sam jedno veliko vozilo za G.I. Joe vojnike. Imam ga i danas. Oni nikada ne izlaze iz mode….

Sa velikim uzorom Johnom McTiernanom na FESTu 2016.

Na čemu insistirate u poslu?
– Kako vrijeme odmiče imam sve manje strpljenja za ljude koji su upadljivo manje zainteresovani za zadatak na kojem radimo, a sve teže podnosim i saradnike od kojih ne mogu da dobijem sličnu energiju onoj koju ja ulažem. Moguće je da sam strpljenje koje sam imao prebrzo potrošio sa pogrešnim saradnicima.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– ,,Atlas oblaka”, knjiga i film, sve u jednom.
Koje jelo najviše volite?
– Na dijeti sam. Izbjegavam da se okrećem tim uspomenama trenutno.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Najmanje dvoje ljudi.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Njegoša. Mislim da bi njemu sada bilo zanimljivo da živi i stvara.

Krit 2008.

Putovanje koje pamtite?
– Jedno pakleno putovanje u Italiju iz 2009. godine kada sam se u više navrata upitao da li ćemo se vratiti kući u jednom komadu.
Pjesma Vašeg života je?
– Neka koju umijem da otpjevam, recimo ,,Heart” od Pet Shop Boysa.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva