MODA SLAJDER

OTVOREN MASTER FASHION WEEK MONTENEGRO: Kolekcije prikazali Sanja Bobar, Ivana Murišić i brendovi ,,Vens” i ,,Mino”

 

Master Fashion Week Montenegro 2020, u organizaciji Modne komore Crne Gore, počeo je sinoć u ,,Bemax Areni”, na otvorenom i to je prva nedjelja mode u svijetu koja je rađena uživo u novonastaloj situaciji koju je nametnula pandemija korona virusa.
Prva  kolekciju koja je predstavljena publici je ,,Školjka”  Sanje Bobar. Kolekcija ima 15 modela, a revija je otvorena  i zatvorena  crnim dugim haljinama. Publika je bila u prilici da vidi svečane haljine sirena kroja, sa ručno rađenim perlicama, čipkom, resama, raznih dužina, sa izrezom, asimetričnim rukavom, crne, crvene, ciklama i pastelnih nijansi.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon ove revije pistu je zauzelo skoro 30  mališana podgoričke  škole za talente UMS koji su nosili modele crnogorskog dječjeg brenda ,,Mino”. Kreatorka Mirjana Šarac najavila je kolekciju za ljeto 2020. godine, rekavši da su modeli izrađeni od materijala koji u potpunosti ispunjavaju ekološke standarde. Ona je dodala da je kompletna kolekcija izrađena u njihovom pogonu u Podgorici.
Haljine i kompleti sa tri-četvrt pantalonama bili su namijenjeni malim šarmantim damama, dok su dječaci na pisti prikazali komplete sa pantalonama i košuljom, zatim bermudama, a nosili su i leptir-mašnu. Od detalja na haljinama izdvajale su se zvjezdice, cvjetići, višnjice, ali i mašnice. Mali manekeni su publici slali poljupce, da bi na kraju izašli sa šarenim balonima i poslali ih u nebo.

This slideshow requires JavaScript.

Publika je ovaj potez pozdravila aplauzom.
Uslijedila je nova kolekcija brenda ,,Vens” by Jelena Mandić, a prvi komad bio je takav da može da se nosi kao bijele pantalone i kao haljina. Čipkasti kombinezon pripijao se uz tijelo, haljine su bile duge, neke sa asimetričnim rukavom, druge sa resama, treće sa perjem umjesto klasičnih rukava. Skoro svaka dama nosila je  ukras na glavi i minđuše u boji haljine. Kolekcija je bila žensko-muška, pa su mladići predstavili kako za eleganciju, uz odijelo, i nije potrebna kravata. Prikazano je 14 modela.

This slideshow requires JavaScript.

Ovo veče zatvorila je revija Ivane Murišić. Veoma zanimljiva, inovativna i umjetnička kolekcija za ljeto 2020, kako je objasnila Murišić, bila je inspirisana pticama i njihovim krilima, slobodom pokreta i živosti njihovog poleta. Rađena je tradicionalnim vezom kroz digitalnu formu. Haljina bi cijelom dužinom, samo rukavima ili samo u donjem dijelu rukava sličila krilima. Iz donjeg dijela haljine ,,izranjala” bi ptica, šireći krila. Sve su dame na glavi nosile i interesantan ukras. Svih 12 modela bilo je upravo to – sloboda, pa su u defileu, za kraj, manekenke prošetale pistom uz pjesmu Džordža Majkla ,,Freedom”.

This slideshow requires JavaScript.

Organizatori su ispoštovali preporuke NKT, obezbijedili maske za sve posjetioce i, što se odavno nije desilo na nekom događaju,  program je počeo na vrijeme, tačno u 21 sat.
Upravo organizator Master Fashion Weeka Montenegro i izvršni direktor Modne komore Crne Gore Srđa Lubarda sumirao je utiske za MNE magazin.
– Prezadovoljan sam, s obzirom na novonastalu situaciju. Sada je tu sve više slučajeva zaraze korona virusom, evo, danas smo imali tri, nasreću, nijedan u Podgorici. Poštovali smo zaista sve mjere, pravili smo razmake, imali određeni broj publike. Čak smo imali momka na ulazu koji je dezinfikovao ruke posjetiocima i dijelio maske – rekao je Lubarda za MNE magazin.
Osjećaj što su mogli organizovati nedjelju mode na ovaj način, a ne online ili otkazivati je, kaže Lubarda, je fenomenalan.
– Svi mi živimo od ovoga.  Mi nismo ovo radili niti iz humanitarnih razloga niti iz ludiranja. Ovo je jedna velika odgovornost – objasnio je Lubarda za MNE magazin.
Zadovoljan je i kolekcijama.
– Bile su predobre, nije se znalo koja je bolja – zaključio je Lubarda.
Večeras publiku i organizatore očekuju nove kolekcije Nina's boutique Collection & Design by Nina Dulović, Mina Leone by Anja Adamović, studenata prve godine odsjeka modni dizajn FDM, Univerzitet UDG, Nataše Pejović, a Master Fashion Week Montenegro zatvoriće revija Marine Banović-Džuver.
Za frizure manekenki obje večeri zadužen je tim Zorana Vukčevića, dok je šminku obezbijedio Farmasi.
B.R.
Foto: B. Šekularac