DRUŠTVO PREPORUKA

EU: Usaglašene preporuke za otvaranje granica, na spisku Crna Gora

Glavni kriterijum za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije biće broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a” – dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a, javlja Hina.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. jula koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procjenjivati svake dvije sedmice.

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usaglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali ambasadori zemalja članica.

Ambasadori su utvrdili kriterijume na temelju kojih se sastavlja spisak trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u zadnjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU-a” 15. juna. Na taj datum, prosječan broj novozaraženih u EU-a na sto hiljada stanovnika bio je 16.

U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija “da broj bude blizu ili ispod” prosjeka EU-a. Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Evropske unije.

Taj kriterijum trenutno zadovoljava 14 zemalja – Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.

Spisak nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinisano.

Spisak i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU, te članovi njihovih porodica, i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

 

Izvor: Pobjeda

 

Komentariši