DRUŠTVO PREPORUKA

CENTAR ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA: Otvorena telefonska linija za porodično savjetovanje u danima pandemije

U okviru Centra za djecu sa posebnom potrebama – Razvojnom savjetovalištu pri Dječjem dispanzeru nikšićkog Doma zdravlja, otvorena je telefonska linija za porodično savjetovanje i intervencije namijenjene djeci i roditeljima u danima pandemije. Psihosocijalnu podršku svakog radnog dana od 7 do 15 sati, na broj telefona 067/616-825 (mogućnost i viber poziva), pružaće dječji psiholog-porodični psihoterapeut, socijalni radnik i logoped.

Kako je pojasnila Marija Petranić, pomoć dječjeg psihologa – porodičnog psihoterapeuta djeci i porodicama u danima pandemije, namijenjena je svim porodicama sa djecom, porodicama koje imaju dijete sa smetnjama u razvoju, porodicama u kojima djeca ispoljavaju promjene u ponašanju, porodicama u kojim postoje konflikti između roditelja ili siblinga, jednoroditeljskim porodicama.

– Savjetodavni rad psihologa obuhvata: prevazilaženje izazova samoizolacije, strukturisanje vremena sa porodicom za vrijeme samoizolacije, kao i suočavanje sa simptomima koji se mogu javiti: prevelike brige, crne misli, nesanica, promjena apetita, razdražljivost, napetost, napadi panike, tikovi, bespomoćnost, beznadežnost, samoomalovažavanje ili negiranje potrebe za bilo kakvom pomoći, problemi u pažnji, problemi u koncentraciji – kazala je ona.

Pomoć i podrška socijalnog radnika Milice Baković namijenjena je porodicama slabijeg materijalnog stanja, kao i porodicama koji se nalaze u krizi, roditeljima, hraniteljima, usvojiteljima, koji imaju teškoće u obavljanju svojih roditeljskih funkcija, porodicama sa članom koji pokazuje smetnje u razvoju, porodicama sa konfliktima. Takođe, pomoć će biti pružena i porodicama u procesu razvoda braka, porodicama čiji su roditelji u novonastaloj situaciji ostali bez tekućih materijalnih primanja, djeci razvedenih roditelja, samohranim roditeljima, djeci sa smetnjama u razvoju.

– Podrška socijalnog radnika obuhvata: pomoć za prihvatanje i adaptaciju na novonastale uslove – bolničko liječenje, samoizolaciju, pomoć u adaptaciji nakon otpusta iz bolnice, kontakt sa Centrom za socijalni rad, kontakt sa Crvenim krstom, kontakt sa SOS telefonom, kontakt sa apotekama, kontakt sa Narodnom kuhinjom, kontakt sa Bankom hrane… – pojasnila je Baković.

Logoped mr Ana Kovač, je istakla da je pomoć u ovoj oblasti namijenjena porodicama u kojima djeca imaju različite smetnje u razvoju govora, jezika i komunikacije.

– Takođe se mogu javiti i svi roditelji/staratelji koji sumnjaju da kod njihove djece postoji neka smetnja u govorno-jezičkom razvoju. Savjetodavni rad logopeda obuhvata: davanje informacija o govorno-jezičkom razvoju djece, uputstva roditeljima za rad na stimulaciji govorno-jezičkog razvoja djece za vrijeme izolacije, mogućnost slanja različitih materijala za stimulaciju razvoja govora, jezika i komunikacije putem imejla… – rekla je Kovač.

Pored stručnog tima za pomoć, na čelu Centra za djecu sa posebnom potrebama – Razvojnog savjetovališta nalazi se pedijatar dr Snježana Dašić.
Izvor: Pobjeda.me