DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Park ispred Gimnazije-zelena oaza u centru grada

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je danas završne radove na izgradnji parka u neposrednoj blizini JU Gimnazija „Slobodan Škerović“.

Gradonačelnik je upravi i učenicima čestitao dan Gimnazije, koja je simbol glavnog grada, škole na koju su svi izuzetno ponosni.
– Imajući u vidu šta ona znači za identitet Podgorice, gradska uprava je odlučila da prostor ispred Gimnazije  privede namjeni, rekonstruiše, kultiviše i da na ovom mjestu dobijemo uređenu zelenu površinu, dodatno oplemenjenu, budući da smo u susret 19. decembru na ovoj lokaciji otkrili i spomenik Ivanu Crnojeviću. Danas možemo da konstatujemo da je pred nama još nekoliko dana posla, ali sve ukupno možemo da se uvjerimo kako park izgleda na više od 2.000 m2, vrlo interesantan projekat i originalno arhitektonsko rješenje – istakao je gradonačelnik Vuković.
On je dodao da će vrlo brzo zatvoriti za saobraćaj i ulicu koja se nalazi ispred  Gimnazije i taj prostor će rekonstruisati, rekultivisati u prirodni nastavak ove zelene površine, pa će samo dvorište Gimnazije i novi park i na taj način dobiti zelenu oazu u samom srcu Podgorice.
– Danas je 113 godina od postojanja Gimnazije ,,Slobodan Škerović”. Ugled ove ustanove prepoznatljiv je u našoj zajednici i samim tim smo zahvalni Glavnom gradu, odnosno, upravi Glavnog grada što prepoznaje značaj ove škole i što upravo ovakvim projektima skreće pažnju svima da ne smijemo zaboraviti da je Gimnazija ne samo simbol i ne samo obrazovna institucija, već i svojevrsni kulturno-istorijski spomenik. Sto trinaest godina u Gimnaziji se obrazovalo, uz kvalitetan kadar, mnoštvo uspješnih mladih ljudi koji su obilježili vrijeme u kome su i današnje generacije su generacije koje će obilježiti vrijeme koje dolazi – poručila je direktorica Gimnazije Zoja Lalović-Bojanić.

Glavni projektant dr Sonja Radović – Jelovac istakla je da je spomenik bio generator razvoja prostora.
– Došli smo do zaključka da bi ga trebalo blago dislocirati da bude u sjenci, a u večernjim satima lijepo osvijetliti i da se cijeli prostor veže za Gimnaziju. Planirali smo da učenici Gimnazije u međuprostorima ovog parka imaju javne performanse. Bitan je protok učenika, imamo prohodnu liniju čiji je dio i spomenik. Sad smo na 70 odsto radova, ostali su fini radovi, klupe od drveta po betonskom omotaču, kao i drugi parkovski mobilijar, treba da se podigne još jedan sloj štampanog betona, a čitavom dužinom od 50 metara prema Hitnoj pomoći interaktivni zid kao mala instalacija koja će vuzelno da odvoji ovaj prostor. Ovo će biti svojevrsna art instalacija, a svaki učenik će moći da ostavi svoju poruku na interaktivnom zidu –  istakla je Radović Jelovac.
Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić naglasio je da su u fokusu projekta bili gimnazijalci, a ovaj projekat je bio okrenut upravo njima. Cilj je bio da se ovaj prostor što bolje koristi, budući da je Gimnazija izgubila pripadujući prostor iza samog objekta škole. Projekat je napravljen tako da je centralni dio parka direktna veza sa Gimnazijom.

Mn.M.
Foto: B. Šekularac