ART PREPORUKA

CITY GROOVE: Zucchero u Crnoj Gori 26. juna

Italijanski muzičar Cukero (Zucchero) nastupiće prvi put u Crnoj Gori i to 26. juna na festivalu City Groove.
Ovo je prva zvijezda ovogodišnjeg festivala koji je tokom proteklih šest izdanja ugostio neka do vodećih imena svjetske scene poput Morcheeba i Simple Minds.
Italijanski Džo Koker, kako često zovu Cukera, na svjetskoj muzičkoj sceni uživa izvanrednu reputaciju zbog jedinstvenih nastupa uživo u kojima će uživati i publika krajem juna u glavnom gradu Crne Gore.
Adelmo Fornaćori je 64-godišnji muzičar iz Ređo Emilije, u svijetu poznat pod nadimkom Cukero, koji je dobio još u osnovnoj školi, a koji će ga, u različitim oblicima, pratiti tokom cijele karijere. Najprije u nazivima bendova u kojima je svirao, poput Sugar & Daniel i Sugar & Candies, a poentiraće i prvim albumom nazvanim malom igrom riječi – ,,Un po’ di Zucchero”.
Odlaskom u San Francisko, kao 20-godišnjak profiliše se kao muzičar koji će u svom muzičkom stvaralaštvu ustanoviti neke kombinacije nekarakteristične za italijansko podneblje, naročito za sedamdesete godine prošlog vijeka, kad nije bilo uobičajeno u domaću komercijalnu muzičku implementirati motive afro-američke kulture.
Izlazak iz anonimnosti donose mu osamdesete godine – najprije kao član benda ,,Taxi” sa kojim osvaja festival novih talentata – Castrocaro Music Festival u Forliju (1981), a naredne godine prvi put se pojavljuje i na čuvenom San Remu.
Prvi album, pomenuti ,,Un po’ di Zucchero” objavljuje 1983. godine, ali mu ne donosi očekivani uspjeh, pa se vraća u San Francisko, gdje dvije godine kasnije objavljuje novi album na kome mu je saradnik čuveni bas gitarista Rendi Džekson sa svojim bendom i gdje nastaje i pjesma ,,Donne” koja je, uprkos lošem plasmanu na novom San Remu, ostala jedan od vječnih italijanskih hitova.

Kasne osamdesete donose nove uspjehe, brojne koncerte i album ,,Blue’s” sa koga se, u globalnim razmjerama, izdvojila saradnja sa Polom Jangom u čuvenoj pjesmi ,,Senza una donna” – najprije otpjevanoj na italijanskom jeziku, a onda i u duetu sa čuvenim britanskim pjevačem i kompozitorom. Pjesma je stigla do vrhova svjetskih top-lista, a album prodat u više od tri miliona primjeraka širom svijeta.

Nakon toga, karijera kreće uzlaznom putanjom. Uslijediće koncerti od Sidneja do Njujorka, brojni zajednički nastupi sa najvećim svjetskim muzičarima, među kojima su Erik Klepton, Džo Koker, Brajan Mej, Lućano Pavaroti, Mark Knofler, Šinejd O'Konor, grupe ,,Queen”, ,,Scorpions”, ,,Texas”…
Posebno je zanimljivo njegovo prijateljstvo sa frontmenom benda U2 Bonom Voksom, koji je bio zadužen za tekst na engleskom Cukerovog dueta sa Pavarotijem (Miserere). Sa Bonom je imao i nekoliko zajedničkih nastupa na humanitarnim koncertima za djecu Bosne i Hercegovine, Liberije, Gvatemale…, a sarađivao i na pjesmi ,,Streets of Surrender (S.O.S.)” posvećenoj žrtvama serije terorističkih napada u Parizu 2015….

Na evropskim top-listama najbolje se pokazala numera ,,Baila Morena”, objavljena kao singl dva puta – prvo 2001. pod nazivom ,,Baila (Sexy thing)” a onda i 2006. godine, kao saradnja sa meksičkim bendom ,Mana” kad se našla na soundtracku za film ,,French Fried Vacation 3 – Friends Forever”.

Jedan od najvoljenijih italijanskih muzičara prodao je više od 60 miliona nosača zvuka u karijeri, bio je prvi umjetnik sa Zapada koji je nastupio u Kremlju nakon pada berlinskoga zida, a njegov nastup u Havani 2012. godine ispred 80.000 posjetilaca smatra se najposjećenijim koncertom stranog umjetnika na Kubi za vrijeme embarga.
Cukero je dobitnik brojnih priznanja – četiri puta pobjednik manifestacije Festivalbar, osvajač 17 domaćih i svjetskih priznanja na osnovu broja prodatih albuma – devet puta Wind Music Awards, dva puta World Music Awards i šest IFPI Platinum Awards. Jednom se našao u nominacijama za najveću svjetsku Grammy Awards…
Nakon 16 albuma i četiri studijske kompilacije, kako ga neki nazivaju – osnivač rock’n’soula, ove godine bio je jedna od zvijezda jubilarnog, 70. izdanja festivala u San Remu, a napokon 26. juna, zahvaljujući agenciji ,,Comfortably Numb”, koja organizuje festival City Groove, stiže i u Crnu Goru.

Informacije o ostalim izvođačima, o prodaji ulaznica i akcijama City Groove festivala, pratite na Istagram i Facebook stranicam, kao i na
www.citygroove.me.

kud duga