DRUŠTVO PREPORUKA

NIKOLA MARKOVIĆ: Danas svaki pojedinac može osnovati medij, a država ne reaguje

Izmjene Zakona o medijima predviđaju obavezu objavljivanja impresuma elektronskih medija, što će biti novi momenat, ali je država dugo propuštala da reguliše propozicije o registraciji portala što je dovelo do kontaminiranja medijskog prostora sadržajima plasiranim bez imalo odgovornosti.

Posljedice

Kako je u izjavi Pobjedi kazao glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Dan Nikola Marković, na taj način ne samo da nijesu postojali ravnopravni uslovi za rad, već su tradicionalni mediji zapravo diskriminisani.

Marković poplavu lažnih vijesti vidi kao posljedicu svjetskih trendova koja je u Crnoj Gori našla plodno tlo, i ističe da je nadležnima ukazivao na ovaj problem.

-Kada smo mi, pojedini iz medija, još prije dvije godine upozoravali nadležne, nijesu nas ozbiljno shvatali. Jedan sam od urednika koji je na sastancima i okruglim stolovima nadležnima iz Vlade ukazivao da će ovaj problem eskalirati. Još tada mi je po njihovom odnosu bilo jasno da država neće biti spremna i sposobna da se tome odupre- istakao je Marković.

Upozorava da je to jako štetno za čitavo društvo, ali i po medije koji se trude da svoj posao rade časno i profesionalno.

-Do skoro smo se mogli pohvaliti činjenicom da su naši mediji mnogo ozbiljniji nego oni u Srbiji na primjer, ali sada sve više naša medijska scena tone u sličan talog-primjećuje Marković.

On poručuje da svaki medij ili platforma sa koje se emituju medijski sadržaji moraju biti registrovani.

-Pošteno je da čitaoci znaju ko im nudi, odnosno ko je odgovoran – zaslužan ili kriv za sadržaj koji im se nudi. Država je dužna da obezbijedi ravnopravne uslove za rad svih medija. Ako nekom portalu dozvolite da radi neregistrovan, a time da nema zaposlene, da ne plaća porez i ostale obaveze, vi odmah diskriminište ostale obično tradicionalne medije-  pojašnjava Marković.

Pristalica je ideje da vlasnici medija mogu biti samo pravna lica registrovana za tu djelatnost.

-To bi pomoglo da se lakše uredi stanje na našoj medijskoj sceni. Sada smo u situaciji da bez ikakavog pravnog postupka i kontrole svaki pojedinac može osnovati medij. I država ne reaguje. Naš posao osim javnog interesa je i privredna djelatnost. Možete li da zamislite da država toleriše da neko u Crnoj Gori na divlje otvori farbiku aluminijuma, željezaru i tako dalje. Svaki pojedinac, organizacija i udruženje koji žele da imaju medij neka osnuju pravni subjekt koji po zakonu može da se bavi novinarskom djelatnoštu i sve će biti u redu. To bi dovelo i do toga da se svi mediji finansiraju iz regularnih izvora. E kad dođemo do toga da mediji žive od svog rada onda će svako paziti kako piše i što objavljuje-istakao je Marković.

Društvene mreže

Govoreći o širenju lažnih vijesti putem društvenih mreža, Marković kaže da zakonom treba društvene mreže definisati kao medijume.

-Dakle kao platforme sa kojih se takođe plasiraju medijski sadržaji, ali koji ne moraju biti u skladu sa novinarskim kodeksima i pravilima. I za njih treba predvidjeti da je svaki vlasnik Facebook ili Twitter naloga odgovorno lice za plasiranje informacija na svom profilu bez obzira da li ih on piše ili neko drugi. Time bi se povećala odgovornost i samih učesnika na društvenim mrežama jer lažne vijesti, govor mržnje i sličnio sve se više plasira preko društvenih mreža- rekao je on.

Izvor: pobjeda.me