ART PREPORUKA

CRNOGORSKA KINOTEKA: ,,Muzika filmskog univerzuma” 14. maja u MCCG-u

Prva rečenica koju je Al Džonson izgovorio u prvom zvučnom filmu ,,Pjevač džeza”: ,,Pričekajte trenutak, pa ćete imati šta da čujete” možda je i najprimjerenija najava multimedijalnog programa ,,Muzika filmskog univerzuma” koji će biti realizovan 14.05.2024. godine u 20h u Velikoj sali Muzičkog centra u Podgorici, saopšteno je iz PR službe Crnogorske kinoteke.

Ovaj kulturni događaj motivisan je željom za upoznavanjem šireg auditorijuma sa značajem muzike za sveukupnu estetiku filmskih ostvarenja. S tim u vezi odabrane su arije velikih svjetskih imena: Nina Rote, Enia Morikonea, Džejmsa Hornera, Eugena Doga… ali i kompozitora koji su porijeklom sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Osim edukativnog, ova kulturna manifestacija trebalo bi da podstakne kreativnu inventivnost crnogorskih kompozitora da svoju imaginaciju usmjere ka stvaranju djela prijemčivih filmskoj umjetnosti.

Učestvuju: Aleksandra Vojvodić Jovović – sopran, Hor Antivari Musica, Miro Kruščić – dirigent; Ana Vukazić – klavir; Aleksandar Magočević – harmonika; Ivan Stanojević – violina, Uroš Sučić – truba.

Uvodna riječ – reditelj mr Goran Bjelanović, direktor JU Crnogorska kinoteka.

Voditelj – Neda Papović Marković

Ulaz je slobodan.