DRUŠTVO PREPORUKA

SZO O KORONA VIRUSU: Još nema vanredne globalne zdravstvene situacije

U sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi održan je sastanak na kojem je odlučeno da li će SZO proglasiti globalno vanredno stanje novog korona virusa. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da virusna bolest u Kini od koje se razboljelo na stotine ljudi još nije vanredna globalna zdravstvena situacija.

Odluka je uslijedila nakon što su kineske vlasti danas stavile u karantin tri grada i otkazale velike događaje u glavnom gradu Pekingu tokom perioda praznika Lunarne nove godine kako bi pokušale da obuzdaju novi virus, prenio je AP.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija objavila je odluku nakon što su nezavisni stručnjaci proveli dva dana procjenjujući informacije o širenju novootkrivenog virusa ,,korona”.

SZO definiše globalnu vanrednu situaciju kao ,,vanredni događaj” koji predstavlja rizik za druge zemlje i zahtjeva koordiniran međunarodni odgovor.

Prethodne globalne vanredne situacije proglašene su pojavom virusa ,,zika” u Americi, pandemije svinjskog gripa i dječje paralize.

Izvor: Tanjug